Vlag hijsen in kader van Open Monumentdag Heerenveen

HEERENVEEN - :  Open Monumentendag is het

jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. In 30 jaar is Open Monumentendag uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen van Nederland en het maakt tevens  deel uit van de European Heritage Days. Heerenveen behoort  dit jaar ook weer tot de circa 300 gemeenten die hun  monumenten voor het publiek openstellen. In het centrum van Heerenveen kan Crackstate worden bezichtigd. Hier lopen Grietman Johannes Crack en zijn vrouw Ansck van Lycklema rond, de eerste bewoners (tevens eigenaars) van deze state. Zij symboliseren de levenswijze van de rijken in de 17e eeuw.  Zij beantwoorden uw  vragen over zichzelf en hun woning.  In kleine groepjes kan de speelzolder van het carillon worden bezichtigd;  ’s middags volgt een carillon-bespeling door beiaardier Klaas de Haan. In het kader van Tsjerkepaad  zijn zaterdag 10 september vele  kerken voor het publiek geopend. De  Rooms-Katholieke kerk tegenover Crackstate is voor iedereen te bezichtigen en wie wil kan nadere uitleg over het gebouw krijgen.
Voor wie van bloemen en planten houdt:  de Vereniging Groei & Bloei heeft het hele weekend een tentoonstelling  in het eeuwenoude kerkje van Nieuweschoot.  Vergeet niet daar dan óók naar de prachtige gebrandschilderde ramen te kijken!
In het Posthuis wordt aandacht besteed aan de gang van zaken rond een toneelvoorstelling. Wat komt er allemaal voor kijken en wat gebeurt er achter de schermen?
In ’t Gerecht (Oenemastate) wordt  uitleg gegeven over  de plafondzaal: wat stelt de plafondschildering voor?  De plafondschildering vormt een statussymbool van de toenmalige ‘hoge dames en heren’.
In korenmolen Welgelegen aan de Tjepkemastraat wordt getoond hoe vroeger meel werd gemalen. De molen stamt uit 1849 en is symbool van noeste arbeid en welvaart. Rond het middaguur worden van het “molenmeel” pannenkoeken gebakken. Tegen een kleine vergoeding is het pannenkoeken eten geblazen!. Open Monumentendag begint om 11.00 uur. De molen en Landgoed Oranjewoud zijn al wat eerder open. Tot ca. 17.00 uur kunnen de monumenten worden bezocht.