Tsjerkepaad sluit af in Grote Kerk Drachten

FRANEKER - De dertiende editie van Tsjerkepaad zit er bijna op.

De afsluiting is zaterdag 17 september in de Grote Kerk aan de Zuidkade in Drachten. Er is dan vanaf 13.30 uur een gratis muzikale viering met verschillende optredens.

Het welkomstwoord wordt gedaan door Tsjerkepaad-voorzitter ds. Groeneveld. Daarna zijn er optredens van het kinderkoor The Young Source onder leiding van Heleen van der Meulen, Gerben Jongsma (marimba) en een orgelimprovisatie van Gerben van der Veen. Ook blikt het bestuur terug op Tsjerkepaad 2016 en de ‘kleasterrûntsjes’. Aukje de Bildt vertelt over de geschiedenis van de Grote Kerk.

Tsjerkepaad wordt sinds 2004 gehouden en groeit volgens de organisatie gestaag. Dit jaar stelden meer dan tweehonderd kerken in Friesland de deuren open voor het publiek. Tienduizenden mensen bezochten de kerk, deden mee aan fietsroutes of aan wandelingen.

Dit seizoen waren er vijf ‘kleasterrûntsjes’. Die gaan langs plekken waar in het verleden kloosters stonden. Die vinden ook de komende jaren plaats.

Ook deed een groep Friezen mee aan een fietstocht langs kerken in Ost-Friesland (Duitsland). Daarnaast was er in samenwerking met stichting Organum Frisicum weer een orgel fietstoer langs de kerken van Hitzum, Achlum en Tzum.