Eerste zege VV Heerenveen in hoofdklasse

HEERENVEEN - VV Heerenveen heeft sinds zondag zijn eerste zege in de hoofdklasse te pakken. En dat nog wel in een uitwedstrijd. SDO uit Bussum was het slachtoffer: 1-3.

Bij Heerenveen keerde Ivar Span terug in de basis. Jacco Kuiper werd uit voorzorg niet ingezet, maar zat op de bank. Niels den Haan begon daardoor als linkerspits.

De eerste twee wedstrijden in de competitie liep het nog niet zoals de ploeg wilde. Ditmaal stond er een compact team op het veld. De middenvelders troefden hun collega’s van de tegenpartij af en ook de achterhoede maakte een solide indruk, met keeper Justin van der Dam als een betrouwbare sluitpost.

Doordat VV Heerenveen het middenveld veroverde kreeg ook de voorhoede gelegenheid zich te roeren en dat deed dat met verve. Niels den Haan zette zijn ploeg al binnen tien minuten uit een corner op voorsprong, met zijn eerste competitiedoelpunt voor Heerenveen. Tot aan de rust bleef Heerenveen druk zetten. Gescoord werd er niet meer.

Na de rust pakte Heerenveen de zaken weer energiek aan, maar SDO was als eerste gevaarlijk. Van der Dam keerde de goed ingeschoten vrije trap en de thuisclub werd volledig verrast door de daaruit voortvloeiende counter.

Via Peter de Vries kwam de bal bij Den Haan die Bollen weet te bereiken, die de bal kort na rust in de korte hoek kon schieten voor de 0-2. Een fikse tik voor de thuisclub. Dat werd vijf minuten later nog erger, toen spits Kevin Regts, uit een corner van Bollen, de bal hard achter Dion Thomas kopte voor de 0-3. Dat was de knock-out voor SDO.

De thuisploeg kreeg nog wel een goede mogelijkheid uit een één tegen één situatie, een mogelijkheid die aan de andere kant ook Kevin Regts nog had. Maar verder hielden de verdedigingen zich staande. In de 74st minuut was er echter een slippertje in de defensie van de Feansters voor nodig om de score voor de thuisclub een vriendelijker aanzicht te geven.

Maikel van Lattum zorgde voor de 1-3. Het laatste kwartier werd SDO wel sterker en kreeg de thuisploeg ook een paar goede mogelijkheden. De verdediging of anders de uitblinkende sluitpost Van der Dam stonden geen doelpunt meer toe.

Komende zondag treft Heerenveen thuis de andere hoofdklasser uit Friesland. Dan komt Wit Zwart Boso Sneek op bezoek. Zoals gebruikelijk begint de wedstrijd op Skoatterwâld om 14.00 uur.

(Tekst Bram van Kruistum)