Plannen smeden tijdens lancering ‘Bouwen op De Hoeve’

DE HOEVE - Het project 'Bouwen op De Hoeve', onderdeel van het community art programma De Reis van Keunstwurk, gaat op maandag 5 september van start in het dorp De Hoeve. Wie mee wil doen is die avond om 19.30 uur welkom in ‘t Hokkien, waar artistiek leider Willy van Assen het project zal toelichten.

Van Assen werkt in dit project samen met de bewoners van het dorp aan een bouwwerk. Met dit bouwwerk wordt aandacht gevraagd voor de zorgen in het dorp over de leefbaarheid en de door de gemeente opgelegde bouwbeperking. Op de startavond kan iedereen die mee wil doen aan het project meedenken over het ontwerp van het bouwwerk, onder leiding van kunstenaar Marten Winters.

Zorgen over leefbaarheid

De Hoeve kent veel zorgen over de toekomstige leefbaarheid in het dorp door het dalende aantal leerlingen van de school en het ontbreken van betaalbare starterswoningen voor jonge gezinnen. Deze zorgen komen onder andere voort uit het gemeentelijk beleid waarin is vastgelegd dat op De Hoeve niet buiten de bebouwde kom mag worden gebouwd. De problemen die gepaard gaan met deze bouwbeperking vormen voor Willy het uitgangspunt voor het project ‘Bouwen op De Hoeve’.

In het project wordt een bouwwerk gecreëerd dat symbool staat voor de wil van de bewoners om in het dorp te mogen bouwen. Dit bouwwerk zal blijven staan tot en met 2018, het jaar waarin De Hoeve zichzelf Cultureel Hoofddorp mag noemen. Om naast het bouwwerk ook andere bijzondere aspecten van De Hoeve te tonen wordt er in de komende zes weken toegewerkt naar zang- en danspresentaties die bij de feestelijke onthulling van het bouwwerk op 15 oktober worden opgevoerd.

Iedereen is welkom om mee te doen aan één of meerdere onderdelen van het project: bouwen aan het bouwwerk, zingen in het koor of dansen. Ook mensen van buiten het dorp mogen meedoen. In de dansrepetities wordt er gewerkt aan een korfbaldans waarin korfbal, de belangrijkste sport op De Hoeve, eens op een heel andere manier wordt benaderd. Zangers en dansers kunnen zich aanmelden bij Willy via dehoeve@danswil.nl

De Reis

Bouwen op De Hoeve is één van de projecten van De Reis, het communityart programma van Keunstwurk. In De Reis stellen kunstenaars en theatermakers actuele onderwerpen aan de orde die in de Friese samenleving spelen. De Reis is een onderdeel van LAB LWD, één van de bidbook projecten van de Leeuwarden-Fryslân 2018.