,,Ik vind het heerlijk om dit vrijwilligerswerk te doen”

HEERENVEEN - Al ruim vijftien jaar is Wietske Duin vrijwilliger bij Buurtvereniging De Zonnehoek in Heerenveen. ,,Dit is gewoon een verrijking op je leven.”

Bij welke organisatie doet u vrijwilligerswerk? Hoelang bestaat deze organisatie?

,,Sinds 2000 doe ik vrijwilligerswerk bij Buurtvereniging de Zonnehoek. Dit is een buurtvereniging in het centrum van Heerenveen. Sinds 2002 zit ik in het bestuur van deze buurtvereniging en sinds 2004 als voorzitter. De buurtvereniging bestaat sinds 18 maart 1952.”

Waaruit bestaat u werk als vrijwilliger?

,,Aan de Commandeursstraat hebben wij in een school een eigen wijkruimte die wij mogen gebruiken voor de activiteiten van de buurtvereniging. Een keer in de twee weken hebben we daar een sjoelclub en klaverjasclub die competitie spelen. Deze beide clubs zijn opgericht door de buurtvereniging. Als voorzitter van het bestuur zorg ik ervoor dat alle tafels en stoelen op tijd klaar staan, zodat het sjoelen en kaarten kan beginnen. Ook het uitserveren van koffie en thee et cetera hoort erbij.

Na de activiteit zorgen we dat alles weer opgeruimd is. Aan het begin van elk seizoen maak ik de startbriefjes en breng ik deze rond. Ook het up to date houden van de ledenlijst verzorg ik, en de financiën en kascontrole doe ik samen met een andere vrijwilliger. Wanneer er ziekte is binnen de groep of er is iemand overleden, zorg ik voor een bloemetje en breng dit langs. Wanneer er iemand overleden is ga ik vanuit het bestuur naar de dienst.

Verder organiseren we bestuursvergaderingen, deze vergaderingen zit ik voor. Daarnaast houden we twee keer per jaar een bingo voor alle leden, dan zorg ik samen met nog iemand voor de bingoprijzen. Ook hebben we elk jaar aan het einde van het seizoen een feestavond. Voor deze avond worden de uitnodigingen door mij verzorgd en rondgebracht. De catering verzorg ik zelf, maar ook het bestellen van de prijs bekers laat ik maken.

Tot slot doe ik het beheer van de wijkruimte voor andere groepen die er gebruik van willen maken.”

Hoeveel uren per week bent u hiermee bezig?

,,Ik ben ongeveer 16 tot 20 uren per week bezig voor de buurtvereniging.”

Wat is u motivatie om vrijwilligerswerk te doen?

,,Eerder deed ik dit vrijwilligerswerk naast mijn drukke baan, maar dan in de avonduren. Mijn werkleven heb ik een aantal jaren geleden rustig afgebouwd en ben met pensioen gegaan. Omdat ik dus een erg drukke baan had, vind ik het heerlijk om dit vrijwilligerswerk te doen. Ik heb bewust voor dit vrijwilligerswerk gekozen zodat ik wat om handen heb.”

Wat is u beste herinnering aan het vrijwilligerswerk?

,,De mensen die deelnemen aan de sjoel en kaartclub zijn ontzettend dankbaar dat dit allemaal gedaan wordt. Hun waardering is enorm en daar doe ik het voor.”

Vertel in twee zinnen waarom mensen bij jullie buurtvereniging vrijwilligerswerk zouden moeten doen?

,,Ik vind dat er meer voor oudere mensen gedaan/georganiseerd moeten worden. Deze mensen zijn zo blij dat deze buurtvereniging er is en gaan er met veel enthousiasme naar toe. Heel veel mensen weten niet dat deze wijkruimte er is. Dus bent u nieuwsgierig en woont u in het centrum, kom dan eens kijken bij buurtvereniging de Zonnehoek. Wellicht kunt u samen met ons iets voor de andere mensen betekenen.”

Wat zou u kwijt willen aan mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen?

,,Wanneer je vrijwilligerswerk doet voor je eigen buurt en omgeving, en ziet hoe gelukkig de mensen daar van worden is dit gewoon een verrijking op je eigen leven.”

Met welke ‘bekende’Nederlander zou u weleens vrijwilligerswerk willen doen?

,,Met Mariska Brouwer.”

Dit artikel is geschreven in het kader van vrijwilligersprijs De Zilveren Duim. Dit is een samenwerking van de Heerenveense Courant, Caleidoscoop en de gemeente Heerenveen.