,Zwarte parels' in Oldeholtpade

OLDEHOLTPADE - Fokvereniging 'Het Friese Paard Wolvega e.o'. houdt dit weekend  haar 65-ste fokdag in Oldeholtpade.

Het jubileum wordt gevierd met de introductie van de prijs 'Beste jonge fokker 2016' van deze fokvereniging. "Het aantal deelnemers is in de regio gelukkig stabiel ten opzichte van voorgaande jaren De populariteit van het Friese paard is weer groot, ook bij de jonge fokkers. Hoewel veel paarden naar het buitenland worden verkocht, houden  de meeste fokkers van Friese paarden hun beste merries voor de fokkerij aan", aldus Marten Pelleboer, voorzitter van de Fokvereniging Het Friese Paar Wolvega e.o.. Aan de dressuurwedstrijd deden 50 ruiters mee en aan de keringen van veulens en paarden ruim 200.

Fokgebied zit in de lift

Tijdens de fokdag in Oldeholtpade worden de paarden getoond en komen de fokmerries met hun veulens in de ring. Een jury beoordeelt  de fokproducten. De leden van de fokvereniging komen niet alleen uit Zuidoost Friesland. Er zijn ook fokkers uit andere delen van het land. De resultaten van de afgelopen jaren hebben aangetoond dat dit fokgebied in de lift zit en een belangrijke bijdrage levert aan de verbetering van de fokkerij. Het tweedaagse evenement begon op vrijdagochtend met de dressuurwedstrijd om de Pavo Fryso Bokaal. ’s Middags was de veulenkeuring vanaf 13.00 uur. Zaterdag komen naast de veulens de enters, twenters en oudere paarden in de ring met als hoogtepunt de kampioenskeuring.

De 'zwarte parels' van de fokkerij

Voor wie niet zo thuis is in de Friese paarden wereld,  is dit een mooie gelegenheid om kennis te maken met deze 'Zwarte Parels' van de fokkerij. De kampioenskeuring wordt afgewisseld met een rubriek voor tuigpaarden en diverse andere optredens. De fokdag vindt plaats aan de Hoofdweg  93/97 in Oldeholtpade  tegenover het pluimveebedrijf van de familie Maatman. De toegang is gratis. Voor uitslagen en verrichtingen zie www.friesepaardwolvega.nl en op de site van de KFPS. (Foto: Lenus van der Broek)