Noodhulp Friese stichting voor verloren kinderen in Nepal 

Heerenveen - HEERENVEEN - De stichting Studenten- en Musaharproject Nepal stuurt 5000 euro voor extra noodhulp naar Nepal.

Uit de bergen kwamen de afgelopen maand 50 verloren hongerige kinderen naar het dorpje Amale in het afgelegen berggebied Gorkha. Hun dorpen en ook de scholen zijn vorig jaar door de grote aardbeving verwoest. Het zijn kinderen uit arme families, de meeste van hen zijn wees of halfwees.
Zij hebben niemand meer om voor hen te zorgen. Het hoofd van de school in Amale kon niet anders dan de dorpsbewoners vragen om samen deze kinderen op te vangen en hen te eten te geven. Dit terwijl de dorpelingen zelf al grote moeite hebben om het hoofd boven water te houden. De kinderen worden sinds enkele weken opgevangen in de nieuwe school van Amale. Zij slapen daar, krijgen dagelijks een bord rijst en draaien mee op deze school.
De school in Amale is een van de zeven aardbevingsbestendige scholen die stichting Studenten- en Musaharproject Nepal in dit gebied bouwt. Deze week ging er een noodkreet naar de Friese stichting Studenten- en Musaharproject Nepal. Om 50 extra monden te voeden maakte de stichting zondag 5000 euro over naar Nepal voor noodhulp, zoals rijst, linzen, groenten, dekens en kleren.
Na de aardbeving vorig jaar april startte SMPN direct met de actie Friesland helpt Nepal. Daarna kwam er een vervolgactie onder de naam Hulp voor dorpen zonder hulp.  Het actiebedrag kwam inclusief steun van de Wilde Ganzen op bijna 250.000 euro. Er worden op dit moment zeven scholen gebouwd. De laatste drie worden eind september in gebruik genomen.
Vorig jaar stuurde SMPN 58.000 euro voor noodhulp in deze streek. Het geld werd gebruikt voor rijst, linzen, dekens en golfplaten om de verwoeste huizen op te knappen. Ook werden noodscholen van bamboe gebouwd. Met kerst werd nog eens 12.000 euro gestuurd voor een nieuw noodtransport, want aardbevingsslachtoffers stierven door de vrieskou omdat hun tijdelijke huizen onvoldoende waren geïsoleerd.
Bijna 2000 schoolkinderen in tien dorpen in het projectgebied kregen toen warme truien en mutsen om de winterse kou te trotseren. De stichting startte kortgeleden met een actie voor kleine projecten die door de aardbeving zijn verwoest: toiletten, watervoorzieningen, schoolmeubilair, bibliotheken en schoolbenodigdheden.
De overheid en grote hulporganisaties bieden geen of nauwelijks hulp in dit afgelegen gebied.