Mannen aangehouden met lijst van vakantiegangers

Heerenveen - HEERENVEEN  – De politie heeft met de aanhouding van twee mannen (33 en 36 jaar) uit Leeuwarden vermoedelijk tientallen woninginbraken voorkomen.

De mannen konden in Stiens worden aangehouden dankzij de melding van alerte getuigen en buurtbewoners.

Bij hun aanhouding waren de verdachten in het bezit van een lijst met tientallen adressen in de wijde omgeving van Leeuwarden. Het gaat om adressen van mensen die op vakantie zijn. Het heeft er alle schijn van dat de mannen rond reden om te kijken waar mensen op vakantie waren of gingen. Zo staan er op de lijst ook verschillende adressen waar een aantal dagen een caravan op de oprit heeft gestaan.
Beide verdachten zijn voorgeleid aan de rechter commissaris. Wat kunt ú doen tegen woninginbraken? U kunt zelf ook maatregelen nemen om een woninginbraak te voorkomen. Wacht niet tot het te laat is, maar volg deze tips op: Op vakantie? Licht de buren in Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en deze een bewoonde indruk geven. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven (niet alle planten op 1 tafel – dit maakt zichtbaar dat u met vakantie bent), de auto af en toe eens op uw oprit te zetten (zeker als u een caravan heeft) en af en toe een gordijn open of dicht te doen. Dagje weg? Deur op slot! Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Doe uw deuren en ramen op slot; ook al gaat u even naar de buren of boodschappen doen. Wees u ervan bewust dat als u boven bent, men zo binnen kan wandelen. Leg geen kostbare spullen in het zicht. Bel 112 bij verdachte situaties U kent uw buurt het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Bel altijd 112 als u in de buurt iets verdachts ziet. Noteer bijvoorbeeld het kenteken van de verdachte auto en/of het signalement van de verdachte persoon. Geef dit door aan de politie. Blijf rustig, neem geen risico’s! Meld uw naam, uw woonplaats, het adres en wat er precies aan de hand is. De kans dat woninginbrekers opgepakt kunnen worden, neemt toe als u bij de politie meldt wanneer u verdachte zaken waarneemt. Lees voor meer informatie de folder ‘Wat is verdacht gedrag?’. Slachtoffer? Doe aangifte! Een woninginbraak is een ingrijpende gebeurtenis. De aanpak hiervan heeft dan ook topprioriteit bij de politie. U kunt zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt. Bent u toch slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte! Ook van een poging tot woninginbraak.