Veenbranden: Zinloos geweld

Heerenveen - Kan iemand me vertellen hoe het zit met zinloos en zinvol geweld? En wat het een met het ander te maken heeft?

Geweld, is dat alleen wanneer het om moord en doodslag gaat, van mens tot mens? Een wapen is pas gevaarlijk wanneer het in handen komt van mensen.
Een (vracht-)auto is pas kwaadaardig in handen van een halve zool, een getroebleerde ziel, een onbenul, iemand met een slok op of iets wat in het verkeerde keelgat geschoten is. Net als mijn motor. Dat is het veiligste voertuig van Heerenveen. Die wil niet starten en zal zo nooit bij een ongeluk betrokken raken.
Ik hèb een helm, maar die hoef ik niet op te zetten. Tot ik er toch mee op pad ga... ooit... Met honden is dat anders. Gisteren brak de sullige hond van de buren uit en ging op onderzoek in de buurt. Hij of zij zal geen mens kwaad doen. Dat kan ook heel anders zijn. Vorige week brak ergens in het land een kwaadaardige hond los en verwondde twee kinderen. Waarvan één ernstig.
Een onbewaakte hond op een onbewaakt ogenblik. Ik las dat de eigenaar, een dierenarts en de beheerder van een dierenasiel in beraad waren gegaan wat er met deze hond zou moeten gebeuren. Wat een halfzachte onzin! Ik zou het wel weten: de kogel, en zo'n linkmiegel van een eigenaar in laten slapen.
Nee, niet voor goed, maar wel voor een flinke poos. Intussen kan dan bekeken worden wat we doen met mensen die dit kinderleed op hun kerfstok hebben. Ik hoorde dezer dagen weer dat er geen foute honden zijn, maar dat er foute baasjes tussen zitten. Zoals er geen gevaarlijke wapens zouden zijn, maar wel gevaarlijke mensen. Daar moet ik maar eens een nachtje over slapen.
Padapikirsaya