Golfdag Red Hat Society: ,Plezier en vriendschap’

HEERENVEEN - Het plezier spatte ervan af, afgelopen vrijdag op Golfbaan Heidemeer.

De leden (Famkes) van de Heerenveense afdeling van de Red Hat Society (RHS), chapter Het Friesche Haagje hebben, net als in 2010, de dames met rode hoeden en paarse kleren uit het hele land een mooie dag bezorgd. Een sfeerverslag.

Om negen uur ’s ochtends arriveren de Famkes met auto’s vol versierselen bij de golfbaan. Binnen een uur geven ze de horeca en terras een gezellige Friese rood/paars/bloemrijke uitstraling, waarna de eerste gasten binnen huppelen. Veel dames lijken van adel te zijn. Op de badges prijken de meest bijzondere namen, zoals: Freule Bricoleur, Comtesse Olga l'oursd'Utrecht, Lady Red Button, of wat te denken van:Queen Ella Gravin van Huis ter Kleef tot Heerlijkheid Heemstede. Daaruit blijkt direct dat het bij de RHS vooral om het spel gaat. Het is een desorganisatie, waarbij alles draait om het plezier en vriendschap en men slechts 1 regel kent: die van de hoed en de kleding.

Gangbaar is dat golfers zich op een wedstrijd voorbereiden door naar de driving-range te gaan of te putten op de oefengreen. RHS ladies niet, die gaan helemaal op in de gezelligheid en denken nauwelijks aan presteren.

Terwijl de dames zich tegoed doen aan de koffie en suikerbrood van Golfbar Mulligan arriveert burgermeester Tjeerd van der Zwan en voegt zich gezellig onder de ‘adellijkheden’. Desorganisatie of niet, klokslag 11.00 uur opent de burgervader de dag. Hij vertelt onder meer over de bijzondere relatie die hij heeft met de Famkes van Het Friesche Haagje en memoreert aan het warme welkom die zij hem hebben gegeven tijdens zijn eerste kennismaking en het halen van de landelijke pers tijdens de Conventie in 2012.

Als openingshandeling van deze sportieve dag heeft Van der Zwan een aantal paarse golfballen keurig in de hole weten te putten. Vervolgens gaan de 18 en 9 holes wedstrijden van start en gaan de minder gevorderde redhatladies een clinic volgen. Na alle sportieve inspanningen neemt de vrolijkheid in en om het clubhuis in volume en kleur weer toe. Bij de prijsuitreiking blijkt weer eens dat het vooral om de ,fun and the friendship’ gaat, want ook al voeg je daar een wedstrijdelement aan toe, dan kan het niet anders dan dat de uitkomst is dat iedereen winnaar is met voor iedereen een prijs.

Aan het einde van deze dag genieten de dames intens van het culinair hoogstaande buffet in GolfbarMulligan en wordt op verzoek van de gasten, net als bij de twee eerdere landelijke dagen in Heerenveen uit volle borst het Friese volkslied gezongen, handig voorbedrukt op de Friese placemats.

Hoe zeer van een geslaagd evenement mag gesproken, blijkt uit het feit dat aan het begin van de dag niemand bereid lijkt de organisatie voor volgend jaar over te nemen….maar aan het eind van de middag zich maar liefst twee chapters aandienen om de Landelijke RHS Golfdag 2017 te organiseren.