Karin Slaughter in Heerenveen: ,Zo lekker gruwelijk’

HEERENVEEN - - Tot buiten de deur op De Dracht. Zo ver reikte de rij die vrijdagmiddag bij boekhandel Binnert Overdiep stond te wachten voor een handtekening van niemand minder dan Karin Slaughter.

Eduard en Ingrid Kuijt hebben ze geteld. Het waren 140. En allemaal kochten ze het nieuwe boek Verborgen van de succesvolle Amerikaanse thrillerauteur. En allemaal kregen ze een zwierige handtekening voorin. ,,Het was overweldigend,’’ zegt Ingrid achteraf. ,,Sommigen kochten twee boeken tegelijk. Met de bedoeling om er eentje met Vaderdag cadeau te geven.’’ Die vaders ontbreken vrijdagmiddag trouwens wel. Het zijn voornamelijk vrouwen die graag een woordje en een handtekening van de schrijfster willen.

Zoals moeder en dochter Liesbeth en Hermione van der Ven en vriendin Rosanne Teijen uit Heerenveen. ,,Ik heb helemaal naar het moment toegeleefd om Karin in levende lijve te ontmoeten,’’ zegt Liesbeth nog nagenietend van haar korte ontmoeting met Slaughter. ,,We zijn haar grootste Heerenveense fans,’’ roepen de dames in koor. ,,We hebben al haar boeken gelezen.’’ Geen slechte prestatie, want dat zijn er toch al gauw een stuk of twintig. Liesbeth moet nog beginnen aan Slaughter’s nieuwste boek, maar ze heeft er alle vertrouwen in dat ook dit nieuwe avontuur van kinderarts Sarah Linten haar weer in de greep krijgt.

Wat de fans zo aanspreekt in de boeken van Slaughter? ,,Ze zijn spanend en zo lekker gruwelijk,’’ vinden de Heerenveensters. ,,En door dat gruwelijke hebben zo voor ons iets extra’s.’’ Een mooi compliment en ook heel herkenbaar, vindt de Amerikaanse schrijfvedette zelf. ,,Ik was als tiener ook gek op gruwelijke verhalen. Nee, niet dat ik in mijn omgeving een buitstaander was. Ik was gewoon graag alleen en deed het liefst niets anders dan lezen.’’

Kijk eens aan, in de rij voor haar signeertafel bevindt zich toch een man. Getooid met een grote bruine hoed staat Sevenwolden docent Sietso Jan Nanninga te wachten tot Slaughter ook zijn exemplaar van Verloren signeert. Toch een mannelijke fan? ,,Nee hoor,’’ lacht Nanninga. ,,Deze is voor mijn vriendin.’’