Heerenveener rijdt etappekoers in Rwanda

HEERENVEEN - Fokke Zandbergen uit Heerenveen fietste de afgelopen week een vierdaagse etappekoers in Rwanda om arme moeders en kinderen te ondersteunen.

Fokke is deel van een groep van 25 mannen en vrouwen die deze topprestatie leverden. De Muskathlon werd georganiseerd door stichting de 4e Musketier. De deelnemers haalden samen sponsors binnen voor meer dan 160 kinderen en nog eens ruim € 115.000,- aan eenmalige giften. De fondsen gaan naar moeders, baby’s en kinderen die in armoede leven en door de organisatie Compassion worden ondersteund.

Fokke Zandbergen: “Fysiek zijn we zondagmorgen geland, maar mentaal zal dat nog even duren. Het was een indrukwekkende week van extremen. Met name de tweede etappe was zwaar, het landschap prachtig, de armoede hartverscheurend, de genocide weerzinwekkend, maar de mensen vol van hoop en vreugde. Ik heb met eigen ogen gezien dat Compassion wérkt en voormalige sponsorkinderen ontmoet die goed terecht zijn gekomen en vaak op hun beurt nu anderen helpen. De ontmoeting van mijn eigen sponsorkind Christian was natuurlijk een hoogtepunt. Ik zie uit naar hoe hij en de 161 kinderen die we hebben kunnen helpen verder tot bloei komen!”

De vierdaagse etappekoers vond plaats over mooie wegen door 'het land van de duizend heuvels’ in het hart van Afrika. Rwanda staat echter vooral bekend om haar bloedige geschiedenis. Meer dan 800.000 mensen stierven tijdens de genocide in 1994 en ruim 810.000 kinderen werden wees als gevolg daarvan of door het aidsvirus. Het land is in twintig jaar snel opgebouwd en is op veel gebieden zelfs een koploper in Afrika. Maar onder de oppervlakte leven veel mensen nog met vreselijke trauma's en gaan ze gebukt onder diepe armoede.

Compassion gebruikt de giften ter ondersteuning van projecten voor moeders, baby’s en kinderen in Rwanda. Voor 161 kinderen is een sponsor gevonden. Compassion werkt op holistische wijze. Dat wil zeggen dat zij de kinderen op alle gebieden van hun leven ondersteunt: onderwijs, gezonde voeding, medische zorg en een veilige omgeving in de vorm van de lokale kerk. Daarnaast stimuleert zij de intellectuele en emotionele ontwikkeling en geestelijke vorming.

De 4e Musketier is een beweging die mannen en vrouwen op diverse manieren uitdaagt. Kenmerkend zijn onder meer hun karakterweekenden en de Muskathlon. De organisatie wil mannen en vrouwen helpen om sociale gerechtigheid te brengen, ver weg en dichtbij. Meer informatie: www.muskathlon.nl