Solarboot TU Delft draait proef in Friesland

HEERENVEEN - Afgelopen weekend beproefde een team Delftse studenten, waaronder oud-Heerenvener Jelle Rieske, met hun zonneboot de route voor de Dutch Solar Challenge (het wereldkampioenschap zonnebootracen) op de Friese wateren.

Ook al is de route op de kaart bekend, het is van groot belang alle obstakels te kennen, zodat de beste strategie uitgezet kan worden. Jelle Rieske daarover: “ We hebben onder prima weersomstandigheden kunnen varen: een aardig briesje en volop zon. Dit weekend hebben we veel geleerd, wat ons begin juli goed van pas kan komen.”

Vanaf september vorig jaar is het team, bestaande uit Delftse studenten van diverse studierichtingen, bezig geweest de boot te ontwerpen en te bouwen. Een flinke klus, die op woensdag 25 mei bekroond werd door de doop te Delft, door voormalig Greenpeacevoorman Diederik Samsom.

Het was een prachtig gezicht toen het schip inderdaad ging vliegen op zijn twee draagvleugels, die ervoor zorgen dat de weerstand tot een minimum wordt beperkt. Rieske: “ En zo kunnen we op louter zonne-energie een topsnelheid behalen van 55 km per uur.”

Er is nog bijna een maand te gaan om het schip in topconditie te krijgen met als doel hem op 9 juli als eerste over de finish in Leeuwarden te laten vliegen.