Prince zet Heerenveen op z’n kop

HEERENVEEN - De vorige week overleden popster Prince was op zondag 5 augustus 1990 in Heerenveen voor een concert in het Thialfstadion. Het Friese Haagje stond die dag op z’n kop. Het concert bracht 17.000 fans op de been en zelfs burgemeester Herman Reinders was van de partij. De Heerenveense Courant uiteraard ook. Een terugblik.

Princefans waren zaterdagavond al vroeg in het Friese Haagje gearriveerd, een kampeertent op de rug. Toen 24 uur later de Thialfpoorten opengingen, was er sprake van een gigantische berg afval op het geïmproviseerde kampeerterrein bij het stadion.

Harry de Jong noteerde in de HC: ,,Een van de ordebewaarders stapt met opgestroopte mouwen door de hal. ,,’t Wordt een makkie, vanavond, wat ik je brom,’’ voorspelt hij. ,,Als hier straks zeventienduizend man in de hal rondhangt, staan ze boven op mekaar. Dan is er geen ruimte meer om te knokken. Let maar op mijn woorden.’’ Hij krijgt gelijk. De avond zal zonder een vlekje verlopen.

Het is precies tien minuten over negen wanneer Prince eindelijk het podium betreedt. De hal barst bijna uit z’n voegen door het enthousiasme waarmee de kleine man ontvangen wordt. Boven zeventienduizend hoofden wapperen vierendertigduizend armen en twaalfduizend aanstekers flikkeren op. Prince stelt zijn fans niet teleur. In de volgende anderhalf uur bewijst hij zijn vakmanschap door een show neer te zetten waarin hij zich voor het eerst in jaren niet alleen een echte muzikant toont, maar ook een echte kerel. Prince is niet meer het mietje op de truttige hakjes en met het belachelijke topje, maar een man die zijn gitaar kan laten janken zoals eens Hendrix deed. Wat dat betreft kun je de zondagavondversie van Purple Rain gerust tot een van de hoogtepunten van het concert rekenen.

Achter de rug van Prince spuwden kanonnen rookwolken in alle kleuren van de regenboog de lucht in, terwijl de peperdure lichtshow je visueel gevangen hield. En het muzikale manneke bewoog sneller dan een mens kon kijken. Hij wervelde van links naar rechts en boven naar beneden op het podium.’’ Tot zover de Heerenveense Courant van woensdag 8 augustus 1990.

Na afloop vertrokken Prince en zijn gevolg naar Amsterdam, waar ze nog even doorzakten in de discotheek Roxy. In Heerenveen werd gehoopt dat hij misschien naar discotheek Tonight aan de Gedempte Molenwijk zou komen. Tientallen fans en muzikanten hebben daar uren vergeefs op hem zitten wachten.