Op reis door paradijselijk Nepal

Heerenveen - Heerenveen - Op woensdag 30 maart vertelt Froukje Nijholt over haar vele tochten naar Nepal tijdens een lezing in de bibliotheek van Heerenveen.

Zij neemt haar gehoor mee op reis door dit paradijselijke, in het Himalaya-gebergte gelegen Aziatische land. De avond staat deels in het teken van de verwoestende aardbevingen die Nepal vorig jaar troffen.
Froukje Nijholt is journaliste en secretaris van de Stichting Studenten- en Musaharproject Nepal (SMPN). Zij combineert haar trektochten door Nepal met projecten voor deze stichting. Aan de hand van beeldmaterieel vertelt Nijholt over een land waar boeddhisme en hindoeïsme elkaar ontmoeten. Nepal is ook het ultieme paradijs voor liefhebbers van bergwandelen en bergbeklimmen. In de oude Nepalese koningssteden Kathmandu, Bhaktapur en Patan en de vallei bevinden zich honderden tempels, chortens, pagodes en stoepa’s. Een aantal van deze historische bouwwerken is door de aardbevingen verwoest. In het berggebied liggen de besneeuwde toppen van de Mount Everest, Annapurna, Dhaulagiri en andere bergreuzen. Het eerste deel van de avond gaat de bezoeker op weg naar Dolpo, Mustang en Langtang. De tocht voert door een desolaat gebied met grillige rotsformaties, door Tibetaanse dorpjes en via fraaie oases naar de rode rotsen van Dhakmar met ontoegankelijke grotwoningen. Het mysterieuze koninkrijkje Mustang werd pas in 1992 opengesteld voor bezoekers en is een van de meest geïsoleerde delen van de Himalaya. Na de pauze is er aandacht voor de aardbevingen en de SMPN-projecten. In oktober maakte Froukje samen met anderen een indrukwekkende reis naar tien scholen in het ontoegankelijke Gorkha-gebied, het epicentrum van de aardbevingen en alleen bereikbaar via smalle junglepaadjes. De groep bezocht gehuchtjes, waar de bevolking nog leeft zoals honderden jaren geleden. Men heeft er een prachtig uitzicht op de toppen van de Himalaya. Deze lezing was aanvankelijk gepland voor 15 februari, maar moest toen worden afgelast door ziekte van de spreekster. Reserveringen voor die datum blijven geldig. De avond begint om 19.30 en is rond 21.30 uur afgelopen. De entreeprijs is €3,50 voor leden; niet-leden betalen €5,-.