Oranjewoud Festival viert in juni eerste lustrum

HEERENVEEN -  Wildernisconcert, Baroque Disco, Zonsopgangconcert: een greep uit de vele concerten die op het programma staan van de vijfde editie van Oranjewoud Festival.

Wat in 2012 begon als een kleinschalig lokaal evenement is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig festival met ruim 6.000 bezoeken in 2015. Oranjewoud Festival kenmerkt zich door een avontuurlijke programmering met nieuwe presentatievormen van klassieke muziek en waarbij de locatie wordt verweven met het concert.
Artistiek leider en oprichter Yoram Ish-Hurwitz: “Het is de uitdaging om de festivalbezoekers een totaal nieuwe concertbeleving te geven van klassieke muziek”. Oranjewoud Festival vindt plaats van 2 t/m 5 juni. Oranjewoud Festival vindt plaats in het gelijknamige Friese parklandschap, ten oosten van Heerenveen. De lange lanen met oude eiken en beuken, parken met kunstig gesnoeide hagen, historische landgoederen, waterpartijen en open plekken in de bossen vormen een adembenemende entourage voor het festival. In de Overtuin, aan de overkant van Huize Oranjewoud, bevindt zich het kloppend festivalhart: De Proeftuin.
Hier kan iedereen gratis genieten van korte optredens door topmusici, van ultra klassiek tot über hip en zijn er voor kinderen allerlei activiteiten. Liefhebbers van food courts kunnen hun hart ophalen en genieten van de vele streekgerechten. De Proeftuin is behalve een centrale ontmoetingsplaats ook het vertrekpunt voor muzikale ontdekkingsreizen. Vijf themaroutes – Van het pad af, Naakte natuur, Liaison, Comfort zone en Odyssee – leiden naar concerten op bijzondere festivallocaties: van bos tot museum, van bunker tot landgoed. Programmering
Zo is er een Wildernisconcert in het Reigerbosch met acht trombonisten waarbij het gebladerte het podium vormt en boomstammen de zitplaatsen. Het Matangi Quartet verwelkomt in de tuin van landgoed Oranjestein de nieuwe dag met het Zonsopgangconcert. Na afloop is er een gezamenlijk ontbijt voor publiek en musici.
Tijdens de Baroque Disco leert het publiek een oud menuet dansen. Een dj mixt vervolgens de live gespeelde barokmuziek met techno die te beluisteren is via draadloze koptelefoons. Kies zelf waarop je wilt dansen! Tipi’s Klassiek is een proeverij van drie intieme miniconcerten in reusachtige tipi’s in de Overtuin. Net als voorgaande jaren wordt het festival afgesloten met het gratis Prinsenwijkconcert op het water achter het landgoed. Jazzpianist Peter Beets speelt met het Northern European Jazz Orchestra een eigen interpretatie van bekende werken van Chopin.
Verder zijn er optredens van pianisten Enrico Pace en Igor Roma, harpist Remy van Kesteren, sopranen Claron McFadden en Nora Fischer, het Van Baerle Trio, violiste Noa Wildschut en vele anderen. Alle themaroutes zijn te combineren met elementen uit de randprogrammering zoals een foto-expositie van Noorderlicht in Museum Belvédère, telefonische hot dates met dichters en thee met Haring. Kaarten en informatie: www.oranjewoudfestival.nl Oranjewoud Festival is van donderdag 2 juni t/m zondag 5 juni te bezoeken. Kaarten vanaf € 8,75 (t/m 18 jaar geldt een toegangsprijs € 2,50) zijn online te koop via www.oranjewoudfestival.nl.