Cheque voor Nepalactie

HEERENVEEN -  Twee maanden lang hebben Klaas en Maaike Ferbeek geldinzamelingsacties voor Nepal gehouden. En het resultaat mag er zijn.

Het echtpaar was blij een symbolische cheque van 3000 euro aan voorzitter Corry Nicolay van de Heerenveense Stichting Studenten- en Musaharproject Nepal te kunnen overhandigen. Het geld werd ingezameld op kerst markten  door verkoop van oliebollen, erwtensoep, chocolademelk, bloembollen en zelfgemaakte bloemstukjes.
Ook zorgde Ferbeek voor een vredeskar en bracht hij oliebollen naar asielzoekers. Buren en vrienden sprongen regelmatig bij. De stichting is erg blij met de cheque. De Wilde Ganzen vermeerdert het bedrag met 1500 euro, zodat de werkelijke opbrengst 4.500 euro is.
Het echtpaar Ferbeek werd diep geraakt door de gevolgen van de zware aardbeving in Nepal vorig jaar. Er vielen 8.000 doden en meer dan 200.000 families werden getroffen. Ferbeek nam direct contact op met SMP. Deze stichting heeft schoolprojecten in tien dorpen in een afgelegen berggebied in Nepal.
De stichting heeft al vier keer noodhulp gestuurd naar het gebied gestuurd. De bewoners krijgen nog steeds geen hulp van de overheid of grote organisaties. Met de kerst stuurde SMPN een noodtransport met bijna 2000 truien en mutsen voor schoolkinderen in het door de aardbeving getroffen gebied. In het berggebied waren door de vrieskou de eerste doden onder de aardbevingsslachtoffers gevallen. SMPN werkt nauw samen met partnerorganisatie Village Environment Nepal. Deze organisatie kent de weg in de jungle, heeft korte lijnen werkt efficiënt.
SMPN heeft het afgelopen jaar al meer dan 180.000 euro opgehaald waarvan noodhulp en noodscholen werden betaald. Binnenkort gaat de wederopbouw van zeven scholen van start. Ook kerken, bedrijven en particulieren uit de Noordoostpolder en Urk stuurden geld naar de stichting. Dat gebeurde naar aanleiding van eerdere acties van het echtpaar Ferbeek. Ook na een uitzending op Brandpunt 3 december kwamen vele giften binnen.
 Voor de actie van SMPN is minimaal nog 2 ton nodig. Dit geld wordt besteed aan de bouw van nog twee scholen, drinkwatervoorzieningen, toiletten, schoolmeubilair, leermiddelen en bibliotheken.
Foto Bote Nicolay