Marion Nagelhout: ‘Droom uitgekomen met Dans Hier!’

HEERENVEEN - Als klein meisje al had Marion Nagelhout de droom om danseres te worden. Vandaag de dag is zij eigenaresse van Dans Hier! dat sinds 10 september van het afgelopen jaar ook in De Rinkelbom in Heerenveen is gevestigd, nadat de dansschool eerder al opende in Steenwijk.

Een mooi verhaal hoe de dansschool tot stand is gekomen heeft Nagelhout naar eigen zeggen niet. ,,Het is zo gegroeid. Ik woonde in Zwolle en zat op gymnastiek. Mijn docent zei tegen mijn ouders: ‘Ze danst zo mooi’. Ik heb ook diverse andere sporten uitgeprobeerd, maar kwam altijd weer uit bij dans.”

Uiteindelijk volgde de nu in Heerenveen woonachtige Nagelhout ook een dansopleiding. ,,Helaas raakte ik geblesseerd. Daardoor kwam ik contact met fysiotherapie. Nu ben ik zelf fysiotherapeut”, zegt de eigenaresse van Fysiotherapiepraktijk Hier!, die sinds 2012 is gevestigd aan het Kattebos in Heerenveen.

Les bij A7

In Heerenveen is Nagelhout onder dansers een bekende naam. Nadat zij en haar man in 1993 in Heerenveen kwamen wonen, startte zij met het geven van dansles bij A7, het huidige Ateliers Majeur.

,,Docente zijn bevalt mij echt heel goed. Op dit moment geef ik les aan de kleuters en aan de musicalklassen. Daar heb ik heel veel plezier in. Het is prachtig om die kleine kinderen te zien genieten op het podium. Ik vind het ook belangrijk voor de kinderen dat zij kunnen laten zien wat ze leren en om die reden veel op het toneel staan en allemaal een even grote rol hebben in een uitvoering. Ik denk dat ik mij met Dans Hier! wat dat betreft ook onderscheid van andere dansscholen. Daarnaast zijn wij low budget. Bij ons kun je voor vijfentwintig euro al onbeperkt dansen. Ik wil mijn meisjesdroom van vroeger namelijk voor iedereen bereikbaar maken”, zegt Nagelhout, die vanaf deze maand ook balletles gaat geven aan kinderen vanaf 10 jaar.

Het mooie aan dans zelf is volgens Nagelhout dat iedereen zijn of haar persoonlijke ik erin kwijt kan. ,,Al je emoties kun je erin verwerken. Zoals verdriet of boosheid. Daarnaast hoef je er niets voor te kunnen om op dansles te gaan. Er is voor iedereen plek. Van beginners tot ambitieuze dansers.”

Kans

Vanwege diverse veranderingen binnen Ateliers Majeur deed zich in 2018 voor Nagelhout een kans voor om een dansschool te openen in De Rinkelbom. Net als in Steenwijk, waar al sinds jaren Dans Hier! is gevestigd, werd onder dezelfde naam op 10 september een afdeling geopend aan de Zwanedrift 2 in Heerenveen.

Ondertussen weten al vele tientallen dansers hun weg te vinden naar Dans Hier! Daarvoor al was en is een aantal meiden uit Heerenveen lid van Dans Hier! in Steenwijk. ,,Daar hebben we een wedstrijdafdeling. Die hebben we in Heerenveen nog niet, maar wil ik ook hier van de grond krijgen. Wat ik mooi vind is dat we in De Rinkelbom al mooie grote groepen hebben bij alle dansstijlen die we aanbieden. Dat varieert van hiphop tot klassiek en van moderne jazzdans tot musicalles.”

Ondertussen neemt de belangstelling voor het aanbod nog steeds toe, ziet Nagelhout. Om die reden wordt vanaf januari het aantal lesuren uitgebreid. Nu wordt er alleen nog les gegeven op maandag en woensdag. Vanaf 2019 komt daar ook de donderdag bij.

,,Dankzij het toenemende aantal uren kunnen we meer bieden. Zoals een try-outles ‘heels class’. Daarbij leren de deelnemers dansen op hoge hakken. Dat bieden we in Steenwijk al een tijdje aan. Het is echt helemaal hip en de meiden die bij ons in Steenwijk lid zijn vinden het fantastisch.”

Trainers

In totaal kent Dans Hier zeven trainers. Naast Marion Nagelhout zijn dat: Julian Vrieling, Fabian Weijdema, Tahnee Masela, Hanneke Castelin, Lucie de Lange en Geronimo.

Allen hebben hun sporen ondertussen verdiend in de danswereld en hebben ieder hun eigen specialiteit. De meeste trainers geven zowel les in Heerenveen, als in Steenwijk.

Nagelhout: ,,Als club zijn we een geheel. Zo is er op 14 april een gezamenlijke uitvoering met de leden van Heerenveen en Steenwijk. Die vindt plaats in het Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk. Daar is in juni weer een gezamenlijke uitvoering. Die datum is nog niet bekend. Maar al onze leden hebben er nu al zin in.”

Zie ook www.dans-hier.nl.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)