Jan Meijer wil initiatief starten om voor iedereen in de wijk Nijehaske glasvezel tot aan de voordeur te realiseren

HEERENVEEN - Jan Meijer uit Nijehaske werkt aan een initiatief om glasvezel tot aan de voordeur in de wijk Nijehaske te realiseren. ,,Het gaat in totaal om 1495 huishoudens en 3230 bewoners.”

Meijer zegt op zoek te zijn naar vier tot vijf personen. Als hij eenmaal een groep mensen om zich heen heeft verzameld, hoopt de Heerenvener naar eigen zeggen binnen een jaar glasvezel aan huis bij inwoners van Nijehaske te hebben gerealiseerd.

,,Alleen de kar trekken gaat niet lukken. Want ik verwacht behoorlijk wat tegengas van KPN. In eerdere wijken dat mensen glasvezel tot aan de voordeur wilden zoals in Skoatterwâld stond de gemeente daar niet negatief tegenover. Ook werd dat toen slim door KPN gedwarsboomd.”

Hoewel er volgens Meijer overal al glasvezel van KPN ligt in de wijk, wordt dat door het telecombedrijf volgens hem niet optimaal doorgegeven.

Wijkkasten

,,Voor een paar jaar terug heeft KPN glasvezel op de wijkkasten aangesloten als lapmiddel, zodat de afstand tot de openbare centrale behoorlijk korter wordt - en de verbinding dus ook sneller wordt - en het laatste stukje koperdraad tot aan de voordeur ligt. Maar tegenwoordig heeft bijna iedereen belang bij snel en stabiel internet. Maar dat wordt door KPN stevig afgeknepen. Met een eigen huis vermeerdert glasvezel onder andere de verkoopwaarde. Met KPN is niet te praten. Voor hen is het niet aanleggen van glasvezel tot in huis een uitgemaakte zaak.”

Voor de realisatie van de plannen kijkt Meijer met een schuin oog naar de coöperatieve vereniging Fryslân Ring uit Luxwoude. Die zet zich sinds 2006 in voor een open glasvezelnetwerk in heel Friesland.

,,Die contacten zijn nog in een pril stadium. Er zijn namelijk nog wel meer bedrijven die zich bezig houden met de aanleg van glasvezel tot aan de voordeur.”

Reageren kan via glasvezel@heerenveenopinternet.nl.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)