Henk Boersma: ‘Schaatstraining geven aan aangepaste sporters VOAS zeer dankbaar werk’

HEERENVEEN - Sinds jaar en dag schaatsen de leden van de Vereniging voor Ontwikkeling Aangepaste Sporten (VOAS) in Friesland in Thialf. Zij zijn op zoek naar nieuwe leden.

Bij VOAS schaatsen mensen met longaandoeningen zoals astma en COPD. Hun trainer is sinds acht jaar de 68-jarige Henk Boersma uit Houtigehage. ,,Schaatstechnisch zit er geen verschil in de trainingen. Qua intensiteit wel. Zo kun je de mensen vanwege hun longaandoening niet ronden achter elkaar volle bak laten rijden. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld halverwege de training koffie pauze om op adem te komen.”

Het ledental van de schaatsgroep VOAS, die traint op de 333 meterbaan die in de vierhonderdmeterbaan ligt, bedraagt momenteel tien personen. Dat betreft zowel mannen, als vrouwen. De jongste is 42 jaar. De oudste is 76 jaar.

,,De sfeer onderling is hartstikke leuk. Het is echte en hele homogene groep waar je snel in wordt opgenomen. Ook is er aan het einde van het seizoen altijd een uitje”, zegt Boersma. Dat maakte hij zelf aan den lijve mee. ,,Ik werd op een feestje gevraagd of ik trainer wilde worden. Ze hadden goede verhalen over mij gehoord, over hoe ik les gaf en geef bij Kardinge in Groningen.

Boersma: ,,Het training geven bij VOAS is heel dankbaar werk. Je ziet de mensen ook opfleuren als ze Thialf binnenkomen. Dat heeft te maken met de luchtkwaliteit. Die is bovendien alleen nog maar meer verbeterd sinds de renovatie Het mooie is ook de positieve feedback die krijgt van de schaatsers. Dat is een drijfveer om door te gaan, zo lang ik het zelf lichamelijk aankan. Ik heb zelf namelijk het voegbedrijf Stoot en Lint. Dat is lichamelijk zwaar werk. Overigens schaatsen de leden van VOAS in hesjes van mijn bedrijf. Bij Kardinge schaatsen ze in shirtjes van mij. Dat sponsoren hoort er ook bij vind ik.”

Ervaring

De schaatswereld is overigens geen onbekende voor Boersma. Zelf was hij vroeger lid van De Kluunders uit Drachten. ,,Ik ben op mijn 21ste begonnen en heb geschaatst tot mijn 35ste. Zelf was ik een middenmoot schaatser. Wel hebben mijn trainers Piet Gemser en Piet Tjepkema, de man van Sijtje van de Lende, alles uit mij weten te halen. Na zijn schaatstraining kwam hij terecht in de trainerswereld. Zo gaf hij bij De Kluunders training aan de toenmalige junior en huidige topper Arjan Stroetinga.

De manier van training geven die bij Boersma past is die van motivator zijn. Die aanpak spreekt ook de leden van VOAS aan. We krijgen zij net als andere schaatsers die nog altijd les hebben van Boersma opdrachten mee voor wat betreft bijvoorbeeld techniek en evenwicht.

‘Rustig touren’

,,Ook wordt rustig getourd. Daarnaast hebben we leden die achter een hekje schaatsen. Dat maakt allemaal niks uit. Want waar het omgaat, is plezier hebben, bewegen, iets leren en om de conditie op peil te houden. Dat laatste is voor deze groep die een longaandoening heeft van groot belang. Het grootste verschil met reguliere trainingen is dat er meer spielerij is. Want iedereen moet het aankunnen en kunnen meedoen.”

Zelf eens bij VOAS kijken? De leden schaatsen van oktober tot en met maart op de maandagochtend van 9.30 tot 11.30 uur in Thialf. Zie ook www.unieksporten.nl.

Meer informatie via Jannie Hussaarts (lid van de schaatsgroep) 0527- 610470 en jannie_hussaarts@hotmail.com.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)