De Uitdaging: ‘Nieuwjaarsrun Heerenveen nog beter, leuker en groter neerzetten’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Tessa de Ruygt, mede-organisator van de nieuwjaarsrun in Heerenveen.

Tessa de Ruygt is 18 jaar, CIOS-student en werkzaam bij Sport- en Lifestyle Center Balans in Heerenveen als fitnessinstructeur, baliemedewerker en als groepslesinstructeur. Begin dit jaar organiseerde ze voor het eerst de nieuwjaarsrun. Momenteel is ze druk bezig met de voorbereidingen van die van volgend jaar, die 6 januari plaatsvindt.

Sport

,,Mijn leven is sport, sport, sport, sport en sport. Ik zit nu in mijn laatste jaar van het CIOS, daar zit veel tijd in. Daarvoor moet ik ook 500 uur stagelopen. Dat doe ik bij Balans en in Drachten bij het bewegingscentrum”, zegt Tessa de Ruygt.

Zelf sportte zij altijd heel veel, maar het was niet dat ze per se de sport in wilde als werk. ,,Maar als je dan zelf veel sport, rol je er wel wat meer in. Dan kom je op het CIOS en kom je er achter dat je lesgeven heel erg leuk vindt. Ik ging stagelopen bij Balans en dat beviel ook heel goed. Ik werk hier nu dus ook. Het werk voelt niet als werk en dat is fijn.”

Tessa geeft onder andere lessen grit en bootcamp. Daarnaast voetbalt ze en doet ze aan krachttraining.

Ontstaan uit Funrun

Begin dit jaar kwam de nieuwjaarsrun op haar pad. Die is ontstaan uit de Funrun die haar collega Igor een jaar eerder organiseerde. 

,,Als examenopdracht voor mijn opleiding moest ik een evenement organiseren. Het jaar daarvoor had Igor een run georganiseerd en dit jaar zou ik het doen. Alleen ik vond de Funrun niet zo aantrekkelijk klinken. Het was het begin van het jaar dus leek mij een Nieuwjaarsrun wel leuk. Ik organiseerde de run samen met behulp van Jamal Sinnema en de stagiaires van Balans.” 

Op 7 januari van dit jaar was de eerste editie van de nieuwjaarsrun. Deelnemers konden kiezen tussen een wandelroute van drie kilometer of een hardlooproute van zes kilometer. De routes gingen over het Heidemeer in Heerenveen.

Succesvol

De eerste editie van de nieuwjaarsrun was volgens Tessa succesvol. Er meldden zich 63 deelnemers. 

,,Maar er waren wel 130 aanmeldingen geloof ik. We denken dat, omdat het heel koud was en een beetje glad was, mensen dachten: ‘We gaan niet’. Maar 63 man is toch al best veel voor een eerste keer een nieuwjaarsrun. Na afloop had ik het er met mijn werkgever over dat het een heel leuk jaarlijks dingetje zou kunnen zijn. Daarvan uit wilden we de lijn doortrekken voor elk jaar en kijken of we het steeds weer wat beter, leuker en groter neer konden zetten en zo ook dit jaar.” 

Balans probeert er elk jaar stagiaires bij te betrekken die dit als examenopdracht zouden kunnen doen.

Langere route

,,Komend jaar willen we het eigenlijk hetzelfde doen als dit jaar. Alleen de puntjes die we vorig jaar minder vonden, willen we wat verbeteren. En we willen meer mensen proberen te trekken om het weer wat groter te maken.” 

Wat bijvoorbeeld beter kan volgens Tessa, is de aftermovie. Die was er de afgelopen editie bij ingeschoten. 

,,En de lengte van de route is nog een discussiepuntje. We willen sowieso weer een korte wandelroute en een langere hardlooproute. Dus kort en lang. De snelste hardloper was begin dit jaar met twintig minuten weer terug. Dat was heel snel. Dat hadden we niet verwacht. Dus de hardlooproute wordt waarschijnlijk komende editie langer.”

De Heide

De langere route is ook om de tijd wat meer op te vullen. ,,De laatste keer hadden we de tijd opgevuld met de presentatie van personal trainer Martijn. Maar je merkte dat dat te lang duurde en dat mensen gewoon wilden starten. Stel je zou nog eerder starten, dan zou je eerder klaar zijn. Voor een examen moet het een dagdeel duren. Daar moet je wel aan kunnen komen. Dat is dan gewoon lastig.” 

Met langere routes wordt volgens Tessa de tijd meer opgevuld. De routes gaan ook in 2019 over De Heide. ,,We zitten dichtbij De Heide. Om daar geen gebruik van te maken, zou zonde zijn.”

Prijzen

Voor de snelste man en de snelste vrouw viel dit jaar een maand gratis sporten bij The Bootcamp Club te winnen en voor de winnaar bij de kinderen lagen twee kaartjes voor Jumpstyle klaar. 

,,Ook komend jaar zijn er prijzen te winnen. Maar wat die zijn, daar zijn we nog over aan het nadenken.” Alle deelnemers konden na afloop een certificaat in ontvangst nemen. 

Sportieve start

,,Mijn uitdaging is om komend jaar nog meer mensen te krijgen. Afgelopen jaar hadden we er 63 en dat was al cool. We hadden buiten bij Balans een warming-up en het hele plein stond vol. Maar de uitdaging is om dat hoger te krijgen en om weer positieve feedback van de mensen te ontvangen.” 

Volgens Tessa is meedoen aan de nieuwjaarsrun superleuk. ,,Het is een sportieve start van het jaar. Er zitten geen eisen aan om mee te doen. Het is gewoon leuk voor jezelf en misschien ontmoet je nieuwe mensen. Meedoen is ook gratis. De nieuwjaarsrun is voor iedereen die het leuk lijkt om mee te doen. Iedereen is van harte welkom.”

Aanmelden

Aanmelden voor de run kan binnenkort via de Facebookpagina van Balans, door te mailen of door een inschrijfformulier in te vullen dat bij Balans aan It Hege Stik 3 in Heerenveen ligt.

(Tekst Mieke van Veen)