Pastor Van Brug wil ‘zin en doel geven’

OUDESCHOOT -

„Een leven zonder doel en zin is zonde”, antwoordt Bouke van Brug op mijn vraag naar zijn drijfveer. Voor deze pastor in de wijk Heerenveen-Zuid heeft het geloof te maken met een stuk zingeving. „Kleuring aan het leven geven, inhoud.”

Hij ziet zichzelf als een out-of-the-box denker. Gaat graag buiten de gebaande wegen. „Ik ben een vrijbuiter, maar pas me goed aan de regels van de kerk aan. Ik ben een pionier. Streef naar vernieuwing in de kerk, wanneer dat daar niet wil dan desnoods er maar buiten. Je moet het ene doen en het andere niet nalaten. Ik ben niet verontrust over het feit dat de kerk kleiner wordt of leger raakt. Zolang het verhaal wordt gevierd en doorverteld, door de mensen die er zijn, blijft dat verhaal leven. Het doel is niet de kerk, maar de wereld. En de kerk is daar een middel voor. Onze grote God heeft meer middelen tot zijn beschikking dan alleen maar die kerk.”

Drijfveer

Dat hij God in Christus als een liefhebbende God heeft ontmoet, dat is de drijfveer van Bouke van Brug. Dat gunt hij iedereen.

„Mensen zin en doel geven. Dat is voor mij heel persoonlijk dat ik geloof dat God zin aan je leven kan geven. Dat is breder dan wat wij hier in de kerk met elkaar hardop zeggen. De kerk moet zichzelf opnieuw uitvinden. We zijn niet geroepen om Christus te brengen daar waar Hij niet is, maar wij zijn geroepen om Christus te ontdekken waar Hij nog meer is.” De kerk zit naar het idee van Van Brug teveel in de overlevingsstand. „Stop daarmee. Koester wat je hebt en schat dat op waarde. Er zijn nog zoveel kansen wanneer we bondgenoten buiten de kerk zoeken die hetzelfde doel nastreven. We moeten samen aan een betere wereld werken. Er zijn altijd mensen die opstaan en er de schouders onder zetten. We zijn allemaal aan het bouwen voor de kerk, voor de toekomst. Een enthousiaste gemeente vermenigvuldigt zich vanzelf. Je kunt het niet kunstmatig afdwingen.”

Oordeel

„Heb ik een oordeel over de kerk dan heb ik een oordeel over mezelf. Ik ben deel ervan. Op zondag doe ik met hart en ziel mijn werk. Ik wil het verhaal uitleggen, vertellen en actueel maken. Maar ik doe niet alsof wij de wijsheid in pacht hebben, alsof er geen andere zienswijzen mogelijk zijn. Natuurlijk zeg ik als voorganger wel dingen die al duizend keer gezegd zijn. Dat is niet erg, want de kracht zit in de herhaling. Voor mezelf houd ik het scherp door de actualiteit tegen de oude verhalen aan te leggen.”

Hij put inspiratie uit de bevrijdingstheologie. Vindt dit een maatschappelijke vertaling van het evangelie. „Het is allemaal prachtig wat er in die bijbel staat, maar het moet wel ergens toe leiden in de samenleving.”