SC Heerenveen naar koningsclub en angstgegner Willem II

HEERENVEEN - Eindelijk kon zaterdag de eerste thuisoverwinning bijgeschreven worden van SC Heerenveen. Zaterdag om 18.30 uur wacht in Tilburg Willem II.

Bij vlagen speelde SC Heerenveen tegen Fortuna zelfs goed en er zat pit in de ploeg. Ook aanstaande tegenstander Willem II zorgde voor een goed resultaat: 0-2 winst op AZ in Alkmaar.

Uitwedstrijden staan maar mondjesmaat op mijn programma. Om de week lijfelijk aanwezig bij een eredivisiewedstrijd is mooi zat. Zo goed is het gebodene veelal niet. Sinds jaar en dag maak ik een uitzondering voor de club die naar koning Willem II is vernoemd. De koning kwam graag naar Tilburg, had er een buitenhuis en overleed er in 1849.

Tilburgia

Uit die tijd dateert de voetbalclub Willem II niet, maar ze behoort wel tot de oudste voetbalverenigingen van Nederland. In 1896 werd Tilburgia opgericht. Anderhalf jaar later werd de naam gewijzigd in Willem II.

Ik kom er niet wegens de naam of omdat ik Oranjegezind ben, ook niet door het uitzonderlijke voetbal (al heeft Willem II een beste spits in Fran Sol), maar vooral vanwege ‘de Koningsclub’.

Nee, ik bedoel nu niet de club zelf, maar een club binnen de club. En vooral vanwege oud-voorzitter, thans erevoorzitter van die club binnen de club, Jan van Grinsven. Wacht, ik zal het uitleggen.

Voetbalcafé

Oud-sponsors die Willem II minstens vijf jaar hebben ondersteund, gestopt zijn met werken en vijftigplus zijn, kunnen zich bij deze club van oud-ondernemers aansluiten. Gezelligheid staat voorop, de derde helft krijgt ruimschoots aandacht. Bij thuiswedstrijden verzamelen de oud-ondernemers in een sfeervolle ruimte, eten een hapje en genieten vervolgens van de match vanuit hun gereserveerde stoel.

Na de wedstrijd gaan ze weer naar binnen voor het ‘Voetbalcafé’. Zo’n aangename nazit is voor ons vooral van belang als Heerenveen verliest. De afstand Tilburg-Heerenveen valt dan reuze mee.

Lastige tegenstander

Willem II is in Tilburg een ware angstgegner voor SC Heerenveen. Want gedurende de laatste tien jaar was de zege liefst zes keer voor Willem II. Slechts tweemaal won SC Heerenveen en één keer werd het gelijk.

Van die negen matches ging het acht keer om een competitieduel en eenmaal om de KNVB-beker. Gedurende de seizoenen 2011/2012 en 2013/2014 bivakkeerden de Tilburgers een treetje lager.

Gescoord werd er volop in die negen duels, minimaal drie goals per wedstrijd. Doelpunten kunnen we ook dit keer verwachten, want beide teams scoren veel, maar krijgen er ook veel tegen.

(Tekst Rob Kerkhoven)