Udiros Outdoor neemt organisatie Sint Thomas Trailrun over, Kidstrail toegevoegd aan jaarlijkse loop

NIEUWEHORNE - De Sint Thomas Trailrun wordt dit jaar uitgebreid met een Kidstrail. Dat is een loop over 3,5 kilometer voor kinderen van 8 jaar. Er worden ongeveer veertig deelnemers verwacht.

Daarnaast wordt de loop vanaf dit jaar wordt georganiseerd door Udiros Outdoor. De eerste vijf edities werden gehouden door Y&S Sport events.

Ydo de Vries, een van de oprichters van Y&S Sport events en nu actief bij Udiros Outdoor zegt daarover: ,,De organisatie van de trail past prima bij Outdoor. Bij alle eerdere edities heeft Y&S ook al samen met Udiros opgetrokken.” Udiros Outdoor zelf had al ervaring met het organiseren van evenementen. Zo is dit jaar een reeks van vijf ‘Kiek’nBerg crossen’ gehouden. Nu is daar de volgende stap met de trailrun.

De zesde editie van de Sint Thomas Trailrun staat op het programma voor zondag 23 december. De run voert de lopers door de omgeving van de Kiekenberg, de bossen rond Mildam en het Ketliker Schar.

Hieronder een door de organisatie zelf ingestuurd artikel.

In de loop der jaren is de Sint Thomas Trail uitgegroeid tot een evenement waar zo’n 500 deelnemers aan mee doen. De essentie van de trail: mooie, gevarieerde en vooral lange afstanden hardlopend afleggen over akkers en weilanden, door bos en langs heidevelden met mooie slootpassages.

De allereerste Sint Thomas Trail was destijds ook de eerste trailrun in Friesland, met afstanden tot 50 kilometer lang. Toen nog relatief onbekend in het noorden, nu zijn er vele andere mooie trailruns bijgekomen.

Bijzonder aan de trailrun is dat er unieke rondes kunnen worden uitgezet over 9, 20 en 35 kilometer. Dit door een goede samenwerking met diverse grondeigenaren, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, gemeente en provincie. De routes lopen deels over privéterreinen waar je normaal gesproken niet komt of mag komen.

De Vries: ,,De goede relaties zijn voor ons erg belangrijk, dankzij de medewerking van alle betrokkenen kunnen we prachtige rondes maken.”

Werner Valk

Udiros Outdoor verschijnt ook dit jaar weer met een groot aantal eigen atleten aan de start. Survivalatleet Werner Valk, vorig jaar winnaar van de 20 kilometer, ziet de trail als goede aanvulling op zijn wedstrijdvoorbereiding.

„Het is een goede training op het tweede deel van het seizoen, het past perfect in de opbouw naar de langere survivalruns en het is voor mij een thuiswedstrijd.”

Naast Werner hebben ook vele andere collega survivalatleten de trailrun omarmt, wat weer een garantie is voor een mooie strijd op deze afstand.

‘Niet verbaasd over interesse’

Frea Douma, vanaf de start van de Sint Thomas Trailrun betrokken bij de organisatie, is niet verbaasd over de interesse: ,,Er zijn veel kinderen die het heerlijk vinden om door het bos te rennen, dwars door weilanden en over (of door) slootjes te springen, dat kan perfect met deze ronde.”

Sommige kinderen vinden het fijn als hun ouders meelopen, dat is prima mogelijk. In samenwerking met Scoren voor gezondheid Heerenveen wordt de Kidstrail nog eens extra onder de aandacht gebracht bij ouders en kinderen.

Udiros Outdoor pakt de organisatie van de trailrun op met circa 50 vrijwilligers. De trailrun is een mooie opmaat voor de verdere plannen van de club, namelijk het organiseren van een eigen survivalrun in 2020.

De Vries: ,,Een club als Udiros Outdoor moet ook een eigen survivalrun organiseren. Het enthousiasme bij onze leden is groot, we hebben een enorm potentieel organisatorische en bestuurlijke kracht, ik heb er veel vertrouwen in dat het gaat lukken.”

Start en finish

De start en finish van de trailrun is op het sportcomplex De Horne aan het Master van Dijkpaad 4 in Nieuwehorne. Dat is de thuisbasis van Udiros.

De 35 kilometer start om 10.00 uur, de Kidstrail start vanaf 14.00. Na afloop krijgen de deelnemers een heerlijke kop snert en vindt de prijsuitreiking plaats in de sportkantine van Udiros.

En zoals vertrouwd, met op de achtergrond het geluid van het Sint Thomas Klokkenluiden, de naamgever van deze trail.