Yokado introduceert mobiele kerstmarkt voor bedrijven

HEERENVEEN - Kerstpakketten en relatiegeschenkenspecialist Yokado uit Heerenveen introduceert een mobiele kerstmarkt voor bedrijven.

Op dinsdag 18 december staat de mobiele kerstmarkt bij een bedrijf in Oranjewoud. ,,De markt is bedoeld voor werknemers en niet voor particulieren”, benadrukt Yokado-eigenaar Louke Koopman.

Om de mobiele kerstmarkt mogelijk te maken kocht Koopman een oude ruim tien meter lange trailer van een verhuisbedrijf. Die is ondertussen zo omgebouwd dat in de vrachtwagen stellingen zijn aangebracht. Middels een vaste routing kunnen er tegelijkertijd twintig medewerkers van een bedrijf terecht in de trailer.

In de trailer zijn aan weerskanten en in het midden ervan stellingen aangebracht. Daarin staan producten die in een kerstpakket kunnen. De producten zelf vertegenwoordigen een x-aantal muntjes, die medewerkers van tevoren als tegoed van hun bedrijf hebben gekregen. Bij de producten liggen kaartjes met daarop het product en een barcode. Die barcode is gekoppeld aan het voorraadsysteem van Yokado.

,,De medewerker, die via de laadklep met daarop een RVS-trap de trailer in kan lopen, neemt kaartjes mee van producten die hij of zij graag wil hebben en geeft die af bij de buitenkassa. Vervolgens stellen wij ter plekke vanuit een tweede vrachtwagen aan de hand van de barcode op de kaartjes de kerstpakketten samen. Die worden klaargezet in of een foute kersttas of in een tas met daarop het logo en de naam van het bedrijf”, zegt Koopman. ,,Voor ons is het nu een testjaar. Maar volgend jaar verwachten wij er echt heel veel van.”

Opbouwen

Sinds ongeveer vijf jaar hield Yokado ook al kerstmarkten bij bedrijven. Alleen werd dan een complete markt opgetuigd met ongeveer tien kraampjes. ,,Daarbij waren we een dag bezig om de kerstmarkt op te bouwen. De markt duurde vervolgens een paar uur en moest dan ook weer worden afgebroken. Dat was heel intensief en voor ons lastig vanwege de drukke periode met kerstpakketten aan het einde van het jaar.”

Toch wilde Koopman graag de kerstmarkten bij bedrijven behouden. Daarop ontstond het idee voor de mobiele kerstmarkt. ,,Als het goed is kunnen we die in een uur opbouwen. Daarbij komt er aan de zijkant ook een pagodetent van tien bij vijftien meter. De zijkant zelf is open, zodat degene die met een drankje in de hand onder het tentdoek staat naar collega’s kan kijken. Daarnaast zijn er proeverijen, vuurkorven en vuurtafels en is er muziek. Ook in de trailer zelf klinkt kerstmuziek. Die komt tot stand met een bluetooth-verbinding. Via die verbinding kan ook een toespraak worden gehouden.”

Een ander voordeel aan de trailer noemt Koopman het feit is dat in plaats van met tien, met slechts vier personen een bedrijf hoeft te worden bezocht. ,,Wel komen we met een extra vrachtwagen met daarin de producten voor de kerstpakketten. ,,Daar moet dus bij een locatie wel ruimte voor zijn”, zegt Koopman.

‘Jan onze Kerstman’

De trailer zelf is ondertussen zo goed als gereed. Op de zijkanten van de zwarte trailer is niet alleen een mega-Kerstman te zien. Ook staat er in grote letters op ‘All I want for Christmas is Yokado’. Waarbij het gedeelte ‘kado’ wordt uitgebeeld met een cadeau.

Om de trailer te vervoeren wordt bij Bedrijfswagens Jurjen van ’t Blik uit Sneek een vrachtwagen gehuurd. Die wordt bestuur door oud-rijinstructeur en voormalig politieman Jan Dijkstra uit Sneek. ,,Dat vindt hij prachtig. Hij is niet alleen als chauffeur al verkleed als Kerstman, maar speelt bij de kerstmarkt ook voor Kerstman.”

Particulieren

Ook voor particulieren houdt Yokado een kerstmarkt. Die is van zaterdag 22 tot en met maandag 24 december. Op alle drie de dagen kan iedereen dan van 14.00 tot 20.00 uur terecht bij Houthandel Jongeneel aan de Van Giffenstraat 1 in Sneek. Yokado huurt daar een ruimte, waar de kerstpakketten voor bedrijven worden samengesteld.

Dat betreft een opruimingskerstmarkt met producten die zijn overgebleven. Ook zijn er proeverijen en zijn de lokale slager en bakker aanwezig. Daarnaast is er livemuziek, warme soep en glühwein en zijn vuurkorven en vuurtafels aanwezig.

Informatie over de mobiele kerstmarkt voor bedrijven is te krijgen via 0513-650012 en via info@yokado.nl.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)