Nijmeegse Heerenvener Stef Verhagen maar wat ‘grutsk’ op nominatie voor passieprijs

HEERENVEEN - Stef Verhagen uit Heerenveen is maar wat trots dat hij is genomineerd voor de passieprijs. Dat is een onderdeel van de ‘Meer dan Handenprijs’-vrijwilligersprijzen van de gemeente Leeuwarden.

,,Iedereen die dit vijf jaar geleden bedacht en verteld zou hebben zou ik inclusief mijzelf meer dan terecht voor gek hebben uitgemaakt. Ik was toen gepassioneerd bezig met heel andere dingen”, wijst de Heerenvener op de alcoholverslaving die hij overwon.

,,Inmiddels is het tij gekeerd en ben ik mede dankzij de beste keus die ik ooit heb kunnen maken, het op laten nemen voor en afkicken van een hardnekkige alcoholverslaving, genomineerd voor deze mooie prijs.”

Zes jaar geleden meldde Verhagen zich aan als vrijwilliger voor TOF Vakanties. Een nieuwe passie was geboren. ,,Met een jaar klinische tussenstop, heb ik de draad bij TOF weer opgepakt en ben ik ondertussen al ettelijke keren als begeleider mee op vakantie gegaan met deze geweldige groep mensen. Ik zeg altijd: ‘Ik mag mee als begeleider’. Want het is gewoon een feest om juist met deze gasten een week of wat op vakantie te gaan.”

Onderschat

Vaak wordt een dergelijke vakantie volgens Verhagen onderschat. ,,Je bent namelijk niet zomaar even met ze op vakantie. Er wordt samen met nog veel meer vrijwilligers hard gewerkt om het deze gasten naar de zin te maken”, zegt Verhagen op zijn Nijmeegs, de stad waar hij oorspronkelijk vandaan komt.

Koken, uitstapjes regelen, de mensen helpen met medicatie. Ook ’s nachts als het nodig is. Het hoort er allemaal bij. ,,Net als een helpende hand bij het douchen, scheren en bovenal ook een luisterend oor zijn en troost bieden.Kortom, niet zomaar een vakantie, zoals je voor jezelf zou uitzoeken. Ook zijn willen gewoon als mens worden behandeld. Net zoals jij en ik behandeld zou willen worden.”

Verhagen: ,,Er is één probleem en dat is hun beperking. Daar zijn mensen voor nodig die ze tijdens hun verdiende vakantie bijstaan bij de dingen waar ze zelf minder handig in zijn. Blinde mensen, dove mensen, rolstoelers, mensen met het syndroom van Down, nagenoeg iedere beperking kan met TOF Vakanties mee voor een zorgeloze, verzorgde vakantie.”

‘Lach en vrolijkheid prachtig’

De Heerenvener, ook wel bekend als scheidsrechter bij het zaalvoetbal van de Stichting HZVC, de zaalvoetbalcompetitie voor bedrijventeams en vriendenteams uit de regio Heerenveen, zegt zich gelukkig te prijzen mee te mogen met TOF Vakanties.

,,De lach en de vrolijkheid die tentoongespreid wordt na een vermoeiend dagje uit, is met geen pen te beschrijven en niet in woorden weer te geven. Elk afscheid na weer een geslaagde vakantie gaat met tranen gepaard, afscheid voor een jaar en op naar de volgende vakantiegasten, die al weken gespannen op hun vakantie zitten te wachten.”

Zesmaal is Verhagen de afgelopen jaar mee geweest als begeleider. ,,En er is menig mens die mij voor gek verklaard. Als dit gek is, dan ben ik maar gek. Maar ik doe het met veel plezier en ja, met veel passie. Er zijn vervelender dingen om te doen, ook die kant van de medaille heb ik gekend.”

Kippenvel

Nog steeds krijgt Verhagen kippenvel als hij denkt aan het telefoontje over de passieprijs met de woorden: ‘Stef we hebben een verrassing, je bent genomineerd voor de passieprijs’.

,,Ik dacht dat iemand een geintje maakte. Ondertussen is het verhaal geland en kan ik als Friese Nijmegenaar trots zijn op mijzelf. Op wat ik en met mij zoveel andere vrijwilligers voor hun medemensen mogen, kunnen en willen betekenen. Bij de landelijke vrijwilligersmanifestatie wil ik Friesland en Nijmegen vertegenwoordigen. Friesland, waar ik dit heb bereikt en Nijmegen dat als geboortestad diep in mijn hart zit. Grutsk zal mijn moeder van daar boven meekijken. Dankbaar ben ik dat ik dit mag beleven.”

De prijs is wat Verhagen betreft een eenmalig iets. Het begeleiden van TOF Vakanties hoopt hij nog jaren te mogen doen. ,,Want wat is er mooier dan er voor hen te zijn. Mensen met een beperking. Ze zijn niet vreemder dan wij, maar wel heel, heel, bijzonder.”

Het publiek kan hun stem van 14 december tot en met 12 februari uitbrengen via www.vrijwilligersprijzen.nl.

(Tekst Jitze Hooghiemstra)