De Uitdaging: ‘Akkrum mooiste watersportdorp’

AKKRUM - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Aize Wijnstra, voorzitter van Plaatselijk Belang Akkrum/Nes.

Via zijn werk kwam Aize Wijnstra (65) te wonen in Akkrum. Dat is volgend jaar 40 jaar geleden. ,,Ik ben geboren in Donkerbroek. Op mijn 18e verhuisde ik naar Franeker. Daar kwam ik bij de FLC, Franeker Landbouw Coöperatie. In die tijd was ik werkplaatschef. We kregen een werkplaats in Reduzum en ik moest in het rayon gaan wonen. Akkrum was een mooie centrale plaats en ik ben toen van Franeker naar Akkrum verhuisd”, zegt Aize Wijnstra. Vrij snel werd Aize lid van Plaatselijk Belang Akkrum/Nes. Hij is daar nu achttien jaar voorzitter van.

Bestuur

,,Ik zat daarvoor twee jaar in dorpsbeheer. Toen ging de voorzitter weg en het bestuur had nog geen nieuwe. Ik zou het tijdelijk doen. Maar tijdelijk is heel lang geworden.” Aize vindt het belangrijk om actief te zijn bij Plaatselijk Belang omdat een Plaatselijk Belang veel voor de inwoners van een dorp doet. ,,Dat hebben de inwoners zelf niet zo in de gaten. Het is een bestuurlijk iets. De inwoners kunnen eigenlijk niet zien wat Plaatselijk Belang doet. Behalve bij een project, zoals het Juf Boeremaplein waar we vijf jaar mee bezig zijn geweest. Dan kan je zien wat het resultaat is.”

Verbinden

Plaatselijk Belang Akkrum/Nes bestaat uit negen bestuursleden en heeft ongeveer 650 leden. ,,Maar dat mogen er van mij wel meer zijn. Het liefst zag ik duizend leden.” Wat Plaatselijk Belang doet, is voornamelijk overleggen met de gemeente over bepaalde projecten. ,,Het Juf Boeremaplein hebben we dus aangepakt, we hebben de Doarpskeamer gerealiseerd, de randweg rond Akkrum is gerealiseerd en als mensen bijvoorbeeld tijdens een bestuursvergadering met het idee voor een kinderboerderij of een dorpstuin komen, dan gaan we dat bespreken. En we verbinden mensen met elkaar. Als mensen ergens mee bezig zijn en we weten dat iemand anders daar goed in is, dan koppelen we hen aan elkaar.” Daarnaast heeft Plaatselijk Belang de Leugenbank en de reuzen van Akkrum in zijn beheer.

Centrumvernieuwing

Wat nu hoog op de agenda staat, is de vernieuwing van het centrum van Akkrum. Daar is een werkgroep voor in het leven geroepen. ,,Het Tsjerkebleek is nu van de kerk en de gemeente kan het waarschijnlijk overkopen. Dan gaan we dat opnieuw inrichten. Dat er wat meer ruimte komt voor de horeca en de winkels in het centrum. Dan gaan we de weg omleggen zodat je meer ruimte krijgt en dat het echt een leuker verblijfscentrum wordt.” De plannen moeten volgend jaar klaar zijn en dan worden ze ook voorgelegd aan de inwoners. Zodat zij erop kunnen reageren. ,,We hopen dan in 2020 of 2021 te kunnen beginnen. We betrekken dan niet alleen het centrum, maar ook een stukje Ljouwerterdyk, Bûterwâl, Boarnswâl en de passantenhaven.”

Kunstroute

,,Ook zijn we bezig met de kunstroute. Daar hebben we een vergunning van drie jaar voor gekregen. We zijn druk bezig om geld bij elkaar te sprokkelen. We hebben al kunstenaars uit Akkrum aangeschreven en kunnen twintig doeken ophangen. De frames staan er nog van de vorige kunstroute. De bestaande doeken gaan we in maart per opbod verkopen. Dan hebben we weer geld om nieuwe doeken te maken.” Daarnaast gaat het bestuur bezig met een nieuwe dorpsvisie. De huidige loopt af in 2020.

Watersportstad

,,Mijn uitdaging is om zo veel mogelijk te bereiken voor Akkrum. Dat het nog meer uitstraling krijgt en dat je nog veel meer voor de inwoners kan doen. En ook voor de middenstand. De kunstroute heeft afgelopen jaar 10.000 mensen getrokken. Die bezoekers brengen toch wat geld in het laatje. Dat is heel belangrijk. En je wilt het voor de watersport mooi hebben. Dat mensen hier met genoegen komen, dat ze het hier leuk vinden en hier een paar dagen blijven liggen met hun boot.” Aize zou graag zien dat Akkrum het mooiste watersportdorp van Friesland is. Daarvoor heeft Akkrum volgens de voorzitter een mooier centrum, meer aanlegmogelijkheden en meer voorzieningen voor mensen die met een boot naar Akkrum komen nodig. ,,Heerenveen is sportstad, maar wij zijn de watersportstad in de gemeente Heerenveen.”

Saamhorigheid

,,Wat zo mooi is aan Akkrum, is dat het heel mooi in Friesland ligt. Het ligt aan het water, aan het spoor en aan de A32. Je hebt hier heel veel verenigingen, veel ondernemers en de saamhorigheid in Akkrum en Nes is groot. In de zomer tijdens Meet Me At The Fountain waren er meer dan 600 vrijwilligers die meededen. Waar vind je dat nou? Je kunt altijd een beroep doen op Akkrumers. Ze werken altijd mee. Er is nooit geen zeuren en bonje in het dorp.” Akkrum is volgens Aize een mooi dorp, dat nóg mooier gemaakt kan worden.

Mooiste dorp

Als het aan hem lag, dan gaat Aize nog wel een paar jaar door als voorzitter. ,,Wat mooi zou zijn, is als we wat verjonging in het bestuur kregen en we hebben graag dat er zoveel mogelijk mensen lid worden van Plaatselijk Belang. Als bestuur hebben we nog zat plannen voor Akkrum.” Mooi aan het zijn van voorzitter van Plaatselijk Belang, vindt Aize dat hij bezig is met het dorp. Dat geeft hem een stukje voldoening. ,,Ik vind Akkrum het mooiste dorp van Friesland. Daar wil ik graag wat voor doen.”

Mieke van Veen