Bornegoleerlingen Bjoke Westra en Klaske Stilma weer in finale FeRstival

HEERENVEEN - Bjoke Westra uit Jubbega en Klaske Stilma uit Sintjohannesga staan namens het Bornego College zaterdag 15 december in de finale van de Friese voordrachtwedstrijd FeRstival in het Posthuis Theater in Heerenveen. In november droegen zij met succes hun gedicht voor tijdens de voorronde.

De deelnemers worden ingedeeld in drie categorieën: starters, trochsetters en toppers. Westra komt uit in de categorie trochsetters en Stilma in de categorie toppers. De jury let onder andere op uitspraak, articuleren, overbrengen en tekst vastheid.

Het doel van FeRstival is om jongeren in aanraking te laten komen met Friese poëzie. Bij FeRstival gaat het er om dat deelnemers een gedicht zo mooi mogelijk voordragen.

‘Zin in wedstrijd’

Tweedeklasser Westra staat voor de tweede keer in de finale. Vorig jaar werd zij eerste in de categorie starters. Zaterdag draagt zij een gedicht voor van Eppie Dam. ,,Het gedicht heet ‘fyze dingen’ en gaat over een persoon die niet van vieze dingen houdt. Grappige gedichten spreken mij erg aan.”

Ook voor Stilma is het de tweede keer dat ze in de finale staat. Zij koos voor het gedicht ‘Ik bin it wetter’. ,,Een mooi, maar ook serieus gedicht met een dubbele lading.”