FOTO’S | Wedstrijdverslagen UNIS Flyers

HEERENVEEN - Geert van der Meulen stuurde namens de UNIS Flyers weer een mooi wedstrijdoverzicht toe.

Hieronder zijn tekst.

Het Heerenveense jeugd- en recreatie ijshockey werd afgelopen week geconfronteerd met een mededeling die insloeg als een bom bij de club die al sinds 1991 verantwoordelijk is voor alle jeugd, senioren en recreatieteams.

Bij een inspectie bleek dat de hal wellicht onveilig was voor gebruikers en publiek en daarom nam burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen het besluit de hal onmiddellijk te sluiten en nader onderzoek te laten verrichten naar de precieze toestand van het gebouw. De burgemeester besefte dat het voor de gebruikers (BNL club Unis Flyers, de Stichting Jeugd IJshockey, kunst- en schoonrijders) midden in het seizoen een onwelkome situatie was, maar wenste geen enkel risico te nemen.

Voorzitter Lenneart Scheenstra van Stichting Jeugd IJshockey wordt door hem bijna dagelijks van de situatie op de hoogte gehouden.

Afgelopen weekeinde waren slechts twee senioren wedstrijden gepland in Thialf. Zowel de wedstrijd UNIS Flyers 4 tegen Amsterdam en de botsing tussen de twee Heerenveense teams in de tweede divisie, Ugly Faces en Frisian Flashguns, konden in overleg met NIJB, Capitals Leeuwarden en de Leeuwardense 11-Steden Hal worden verplaatst naar Leeuwarden. Toch gingen beide wedstrijden niet door. De Amsterdammers zegden af voor het duel tegen UNIS Flyers 4, en de teams van Ugly Faces en Frisian Flashguns konden door het veranderde tijdstip niet meer genoeg spelers op het ijs brengen.

Voorziiter Lenneart Scheenstra was uiteraard wel tevreden met de medewerking vanuit Leeuwarden: “Zowel Capitals als de 11-Steden hal hebben uitgesproken dat ze ons zoveel mogelijk willen helpen om de gerezen problemen het hoofd te bieden. Dit geldt ook voor de NIJB (Nederlandse IJshockey Bond en de andere ijshockeyclubs”.

Uiteraard werden afgelopen weekeinde wel uitwedstrijden gespeeld door de Heerenveense teams. Het eerste divisie team reisde naar Nijmegen. Winst in die wedstrijd zou de Heerenveeners de eerste plaats in de competitie hebben opgeleverd en was dan ook zeker het doel van spelers en staf.

Flyers startte uitstekend aan de wedstrijd. Al na zeven minuten kwamen ze aan de leiding door een doelpunt van Dennis Sikma met assists van Zahir Hup en Joey de Jong. Beide teams kregen daarna kansen, het spel golfde op en neer, maar in de twaalfde minuut bereikt een splijtende pass van Kian Dreesens de stick van Jari Hiemstra die schitterend de 0-2 binnen schiet.

In de tweede periode slaagde Flyers er niet in de score verder uit te breiden ondanks de fel meelevende fans die waren meegereisd naar Nijmegen.

In de derde periode echter werd het al na anderhalve minuut 0-3. Het doelpunt werd gemaakt door Zahir Hup die daarbij hulp krijgt van Joey de Jong en Jeremy ten Brink. Daarmee leek de overwinning een feit, maar een straf voor Flyers en daarna nog eens twee straffen betekende dat Nijmegen een numerieke meerderheid kreeg van 2 spelers. De Nijmegenaren profiteerden gretig en scoorden 1-3. Nauwelijks een minuut later was ook de aansluitingstreffer een feit: 2-3.

Bij Flyers leek het geloof in eigen kunnen helemaal weg. Het team wist het tij niet te keren en drie minuten later scoorde Nijmegen de gelijkmaker. Flyers haalde nog wel het einde van de wedstrijd met een gelijke stand en overtime moest de beslissing brengen. Opnieuw een Heerenveense straf betekende de genadeklap. Nijmegen profiteerde en wist de wedstrijd met 4-3 te winnen waardoor Heerenveen met slechts een punt afreisde naar Heerenveen.

Flyers staat nu op de derde plaats met één punt achterstand op koplopers Groningen en Dordrecht. Die clubs hebben wel een wedstrijd meer gespeeld.

Zaterdag zou Heerenveen thuis spelen tegen Leeuwarden, maar die wedstrijd is afgelast en wordt op een nader vast te stellen tijdstip gespeeld.

In de U16 competitie won het combinatieteam van Flyers/Capitals Leeuwarden enkele weken geleden de nationale beker ten koste van het team van Red Eagles Den Bosch. Afgelopen zaterdag ontmoetten beide teams elkaar opnieuw in Den Bosch voor een wedstrijd in de U16 elite divisie. De Bosschenaren waren vastbesloten om revanche te nemen voor de nederlaag in de bekerfinale en zetten Flyers/ Capitals onder druk. De thuisclub nam in de eerste periode een 2-0 voorsprong, maar met nog twee minuten op de klok kwam Flyers/Capitals terug tot 2-1 door een doelpunt van Tim Schaasberg met assistentie van Steijn Werkhoven en Tristan Houben.

In de tweede periode kantelde het wedstrijdbeeld. Flyers/Capitals werd sterker en in de negende minuut kwamen ze langszij door een doelpunt van Tristan Houben die geassisteerd werd door Tim Schaasberg en Steijn Werkhoven. Drie minuten voor het einde van de tweede periode kwam Flyers op voorsprong door een doelpunt van Tom Speel. Hij werd daarbij geholpen door Lennart Vosmer en Brend de Jong.

Na vijf minuten in de derde periode kreeg Flyers/Capitals door een Bossche straf de gelegenheid om de score uit te breiden. Tim Schaasberg profiteerde met hulp van Steijn Werkhoven en Brend de Jong. Daarmee leek Flyers opnieuw de overwinning te zullen pakken.

Den Bosch weigerde echter te capituleren en wist nog twee maal te scoren waardoor beide teams met een 4-4 eindstand genoegen moesten nemen.

Flyers U14 reisde afgelopen zondag naar Tilburg om het daar op te nemen tegen Trappers. Na vijf minuten nam de thuisclub een voorsprong, maar twee minuten later was de stand al weer gelijk toen Gijs Vollmann een powerplay situatie wist te benutten. Toch haalde Flyers de rust niet met een gelijke stand. Tilburg scoorde nog een keer waardoor de ruststand 2-1 was in Brabants voordeel.

Opnieuw een Tilburgse straf in het begin van de tweede periode leverde Flyers de gelijkmaker op. Ditmaal was het Nick van den Bos die scoorde met hulp van Sebas Bruin. Een straf voor Luna Jongsma wegens slashing betekende echter weer de Tilburgse voorsprong.

Twee Tilburgse straffen op het hetzelfde tijdstip leverde na 4 seconden al weer de Heerenveense gelijkmaker op. Ditmaal was het Carmen Jongsma die een assist van Sebas Bruin benutte. Tien minuten voor tijd was het Bruin zelf die Flyers op voorsprong zette. Tilburg scoorde echter ook nog eenmaal en daardoor werd de tweede periode afgesloten met een 4-4 tussenstand.

In de derde periode duurde het lang tot er gescoord werd, maar vier minuten voor tijd leek Sebas Bruin de winnende treffer te scoren. Anderhalve minuut voor tijd wist Trappers echter toch nog gelijk te komen.

Flyers U12 verloor de eerste wedstrijd in de eerste divisie, maar revancheerde zich afgelopen weekeinde. In de uitwedstrijd tegen Alcmaria Flames in Alkmaar wisten de Friezen met duidelijke cijfers te winnen. Na drie periodes stond een 2-11 eindstand op het scorebord.

De jongste teams, U10 en U8, namen het in Groningen op tegen hun leeftijdsgenoten uit Leeuwarden en Groningen. Flyers U10 wist al vier gespeelde wedstrijd te winnen, Flyers U8 won drie van de vier wedstrijden.

Frisian Bombers verstevigde in de vierde divisie poule B de koppositie door in Den Haag eenvoudig te winnen van HIJS Hokij Herons. In de eerste periode namen de Friezen al een 1-5 voorsprong door doelpunten van Randy van den Heuvel (2x), Arjan van der Wal en Michel Menninga (2x). Den Haag wist daar slechts één treffer tegenover te stellen.

Randy van den Heuvel en Bas Beeksma scoorden elk in de tweede periode. Ook Den Haag wist twee maal het net te vinden waardoor een 3-7 tussenstand op het bord stond.

In de derde periode drukte Bombers het krachtsverschil nog uit in drie treffers van Randy van den Heuvel, Pieter Hiemstra en Michel Menninga. Den Haag scoorde nog een maal waardoor een 4-10 eindstand werd bereikt.

Bombers staat nu eerste op de ranglijst met de volle winst uit zes wedstrijden.

UNIS Flyers dames nam het in Dordrecht op tegen koploper Dordrecht Lady Lions. De Dordtse ploeg beschikt over veel (oud) internationals en dus ging Flyers een moeilijke wedstrijd tegemoet. Flyers trad de favoriet met open vizier tegemoet en nam zelfs in de eerste minuut een voorsprong door Danique Koghee die de ploeg acht minuten lang wist vast te houden.

In de negende minuut kwam Dordrecht echter langszij het twee minuten later namen ze een 2-1 voorsprong. Flyers gaf echter niet op en het was opnieuw Danique Koghee die scoorde, ditmaal op aangeven van Jessica de Graaf. In de laatste minuten van de eerste periode nam Dordrecht echter toch nog een 4-2 voorsprong.

In de tweede periode leek het Heerenveense verzet definitief gebroken. Dordrecht nam in die periode een 5-2 voorsprong. Flyers wilde echter niet opgeven en Esther de Jong, captain van het Nederlands U18 team, bracht de achterstand terug tot 5-3.

In de derde periode scoorde alleen het thuisteam echter nog drie maal waardoor de wedstrijd eindigde met een 8-3 stand. Flyers reisde met die nederlaag en met de complimenten van de Dordtse coach Stefan Collard terug naar Heerenveen. Collard zag zijn team voor het eerst in dit seizoen geconfronteerd met serieuze tegenstand.