FOTO'S | Krol en Wüst pakken overwinning 1500 meter

HEERENVEEN - Schaatser Thomas Krol heeft in een vol Thialf verrassend de overwinning op de 1500 meter gepakt. Waar hij de afgelopen World Cups al liet zien bij zijn nieuwe ploeg Jumbo op de juiste weg te zijn, verbaasde het goud ook hem zelf.Nadat de 26-jarige schaatser de tijd van 1.43,78 op de klokken zette, was het nog spannend of deze tijd de eerste plaats op zou leveren. Er volgden nog vijf ritten met geduchte concurrenten als Patrick Roest, Sverre Lunde Pedersen, Kjeld Nuis en Dennis Yuskov, die er allen niet in slaagden om onder de tijd van Krol te duiken. Daarmee was hij verzekerd van het eerste World Cup goud in zijn schaatscarrière.  Patrick Roest werd derde achter Joey Mantia.

Traantje bij Wüst
Bij de 1500 meter voor de vrouwen kwam in rit vier Antoinette de Jong aan de start. Zij moest het opnemen tegen de Noorse Ragne Wiklund. De Jong finishte juichend, met een tijd van 1.54,86 bleef de Rottumse net boven haar persoonlijk record (1.54,51). Het bleek echter niet voldoende voor een plek op het podium, we werd vijfde.

Vier ritten na De Jong verraste evenals eerder Thomas Krol de rijdster van Team TalentNED Ireen Wüst zichzelf. De 32-jarige verbeterde met 1.53.30 het baanrecord dat ze zelf vijf jaar geleden reed met één honderdste. Aangezien er nog twee ritten volgenden, was het ook voor Wüst nog afwachten wat haar prestatie werkelijk waard zou zijn. Schaatssters als Brittany Bowe en Miho Takagi kwamen echter niet aan de tijd van Ireen Wüst, waarna zij haar ouders opzocht en een traantje wegpinkte.

Bij de mass start van de vrouwen werd Irene Schouten tweede achter Nana Takagi. De derde plaats was voor Ayano Sato.