Honderzestig schaatsers op oudjaarsdag in actie bij Koninklijke Thialf Jeugdwedstrijd

HEERENVEEN - Thialf staat maandag 31 december voor de 31ste keer in het teken van de Koninklijke Thialf Jeugdwedstrijd.

Honderdzestig B- en C-junioren van 13 tot 16 jaar komen dan in actie op de 500 en 1.000 meter. De deelnemers vertegenwoordigen veertig ijsverenigingen uit het hele land. De wedstrijd begint om 11.45 uur en wordt traditiegetrouw gehouden door de Koninklijke IJsvereniging Thialf en de Hardrijdersclub Heerenveen (HCH).

De Koninklijke Thialf Jeugdwedstrijd is een van de oudste klassiekers op de vaderlandse schaatskalender. De wedstrijd wordt al zo lang verreden als de kunstijsbaan in Heerenveen bestaat.

In de loop van de jaren zijn voor het toernooi verschillende namen gebruikt waarbij veelal de toenmalige sponsor naar voren kwam: Nationale Jeugddag, Gouden Gids Jeugdbokaal, Hafkamps Jeugdbokaal, Menno Sappé Bokaal. Al jaren bestaat de wedstrijd onder de huidige naam en tekenen de beide Heerenveense ijsverenigingen voor de organisatie.

De Koninklijke Thialf Jeugdwedstrijd heeft zo langzamerhand een scala aan winnaars opgeleverd die later zijn doorgestroomd naar de nationale en internationale top. Een kleine selectie uit de afgelopen decennia maakt dat duidelijk: Antoinette de Jong, Helga Drost, Jesper Hospes, Patrick Roest, Sanneke de Neeling en Reina Anema hebben allen deze Heerenveense jeugdprijs in hun prijzenkast staan.