Naima Daoudi: ‘Tijd vrijmaken voor elkaar en er voor elkaar zijn maakt blij en gelukkig’

aHEERENVEEN - Naima Daoudi heeft onlangs na achtendertig jaar afscheid genomen van het Kleurrijk vrouwenwerk Heerenveen. Zij heeft zich er sinds de oprichting voor ingezet.

Wytske Hallema interviewde Daoudi namens de Heerenveense Courant.

Ik ontmoet Naima Daoudi bij haar thuis, de avond na haar afscheid bij Kleurrijk Vrouwenwerk Heerenveen (KVH). De bijeenkomst was een gezellig samenzijn, waarbij mooie verhalen zijn verteld.

Naima is in 1981 met haar man naar Nederland gekomen. Ze voelde zich welkom in Heerenveen, door de warmte van haar familie en door de ontvangst hier. Dat heeft veel te maken met hoe Naima in het leven staat. Ze is open en actief, wil graag bijdragen in de samenleving. Vanaf het begin ging ze naar De Stoof, naar het project ‘buitenlandse vrouwen’. Daar leerde ze van vrijwilligers de Nederlandse taal.

In 1983 werd het Kleurrijk Vrouwenwerk Heerenveen (KVH) opgericht door Turkse, Marokkaanse en Joegoslavische vrouwen, wiens mannen naar Nederland waren gekomen om te werken. Naima werd gevraagd om in het bestuur plaats te nemen. Ondanks dat ze de Nederlandse taal niet beheerste heeft ze de stap gezet.

Kenmerkend

Ze heeft een periode de rol van voorzitter in het bestuur gehad, waarin ze veel geleerd heeft. Het was spannend om een vergadering in goede banen te leiden. Dit kenmerkt haar. Ook al is iets spannend en misschien moeilijk, ze gaat het doen. In die tijd werden voor de vrouwen activiteiten georganiseerd zoals, naailes, zwemles en leren fietsen. Vrouwen uit verschillende culturen ontmoeten elkaar en leren van elkaar.

Naast het vrijwilligerswerk bij KVH had ze een winkel, werkte ze in het bedrijf van haar man en zorgde ze voor haar gezin. Door al deze werkzaamheden had ze een goede CV opgebouwd. Hierdoor heeft ze een mooie baan als gezinsmoeder gekregen, waarin ze jaren werkzaam is geweest. Hier komt ook terug het ondersteunen van anderen, een positieve bijdrage leveren in het leven van andere mensen.

Participatie

KVH is gericht op het stimuleren van de participatie van vrouwen met verschillende religieuze en culturele achtergronden, waarbij ze zichzelf kunnen blijven. Probeer een ander te begrijpen, respecteer ieders achtergrond en reageer vanuit je hart. Naima draagt deze missie op een heel eigen wijze uit, rustig en respectvol.

Nu heeft Naima afscheid genomen van KVH. De beslissing was moeilijk, maar het is een goede keuze. Ze vindt dat ze niet meer voldoende aanwezig kan zijn bij KVH vanwege haar gezondheid.

Daarnaast vindt ze het belangrijk dat andere vrouwen dezelfde kans krijgen, die zij heeft gehad. En haar man is nu met pensioen. Ze willen meer tijd samen doorbrengen en leuke dingen doen. Welke dat zijn, dat gaat ze nog uitzoeken.

Naima: ,,Tijd vrijmaken voor elkaar en er voor elkaar zijn maakt blij en gelukkig.”

Nazmiye Medet-Yigit

Komende maand een interview met Nazmiye Medet-Yigit. Zij heeft zich ruim vijfentwintig jaar ingezet voor het Kleurrijk Vrouwenwerk Heerenveen en nam tegelijkertijd met Naima Daoudi afscheid.

(Foto Wytske Hallema)