FOTO’S | Gedeputeerde Klaas Kielstra: ‘Financiële gevolgen tijdelijke sluiting ijshockeyhal te overzien voor de provincie Friesland’

HEERENVEEN - Volgens gedeputeerde Klaas Kielstra zijn de financiële gevolgen van de tijdelijke sluiting van de ijshockeyhal bij Thialf voor de provincie Friesland vooralsnog te overzien.

Dat zei Kielstra woensdagochtend in de vergadering van provinciale staten. Wat de financiële gevolgen tot nu toe zij, wilde hij niet zeggen. ,,Maar het gaat niet om grote bedragen”, zei Kielstra, die daarmee reageerde op vragen van CDA-statenlid Fernande Teernstra.

De ijshockeyhal is eigendom van de gemeente Heerenveen. De exploitatie komt ten laste van Thialf. De provincie Friesland heeft tweederde van de aandelen in handen.

Stabiliteitsproef

Bij de ijshockeyhal die op last van burgemeester Van der Zwan op 6 december per direct werd gesloten vanwege twijfel over de constructie is dinsdagmiddag een stabiliteitsproef uitgevoerd. De uitkomsten daarvan worden mogelijk vandaag nog bekend.

Een gespecialiseerd bedrijf voerde bij de test voorzichtig de trekkracht op met steeds honderd kilo, totdat er duizend kilo druk op de gevel en de constructie stond. Daarmee werden extreme krachten gesimuleerd, zoals zeer harde wind.

De gemeente neemt naar aanleiding van de resultaten een besluit of de hal opengaat of dicht blijft.

Er zijn volgens de gemeente drie mogelijkheden. De eerste is als de constructie niet stabiel is, het lang duurt voordat de hal wordt geopend. De tweede is dat er een kleine aanpassing noodzakelijk en dan duurt het minder lang. Ten derde kan blijken dat er niets aan de hand is en de ijshockeyhal meteen weer open kan.

(Foto’s Max van Gelder)