NAC-SC Heerenveen: linker- of rechterrijtje Eredivisie

HEERENVEEN - SC Heerenveen neemt het zaterdag vanaf 19.45 uur in Breda op tegen NAC. De wedstrijd zal uitwijzen of SC Heerenveen de eerste seizoenshelft in het linker- of rechterrijtje afsluit.

Na de 2-3 thuisnederlaag - de vierde van dit seizoen - tegen FC Utrecht is de vierde plek op de ranglijst weer ver achter de horizon verdwenen voor SC Heerenveen.

De uitwedstrijd tegen NAC zal aanstaande zaterdag uitwijzen of SC Heerenveen de eerste seizoenshelft in het linker- of rechterrijtje afsluit.

In Brabant hebben ze hun eigen ‘DKV-mythe’: NAC en Willem II zijn elkaars aartsrivalen. De beide stadions liggen zo’n dertig kilometer van elkaar. Waar kennen we dat van? Van een van die aartsrivalen won SC Heerenveen twee weken geleden afgetekend met 1-5. Zaterdag staat NAC op het programma.

NAC vertoeft vanaf het begin van dit eredivisieseizoen in de kelder van de eredivisie. Sinds de knappe winst op Vitesse en de 0-0 bij PEC gunt Breda de laatste plaats aan De Graafschap.

Na de promotie aan het eind van het seizoen 2016/2017 eindigde het team van ADHD-coach Vreven in de eredivisie op een veilige veertiende plek. Dat het dit jaar zo moeizaam gaat, is waarschijnlijk vooral te wijten aan de kwaliteit van het blik huurlingen dat NAC elk jaar van Manchester City krijgt toegezonden.

Ambrose (nu RC Lens) en Angeliño (nu PSV) hadden duidelijk meer kwaliteit dan hun opvolgers, de huidige spits Te Vrede en linksback Leigh. Het is sowieso hachelijk om als club (te) afhankelijk te zijn van een wisselend huurlingenlegioen. Voornoemde Angeliño is voor veel geld naar PSV vertrokken. De transfersom ging naar de grootmacht uit Engeland.

Noad Advendo Combinatie

NAC staat voor Noad Advendo Combinatie. NOAD hield het ooit op Nooit Opgeven Altijd Doorzetten, terwijl ADVENDO meer zag in Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning.

Zeg overigens maar gewoon ‘nak’, dan weet iedereen wat je bedoelt. ‘Nek’ mag niet, want de club uit Nijmegen wenst met NEC (en-nee-cee) te worden aangesproken.

Nee, wie meer over al die prachtige voetbalclubnamen wil weten, leze het vermakelijke boekje ‘Voetbal Verenigingsnamen Verklaard’ van Ton Ego. Da’s trouwens ook een club, Tonego, een amateurtweedeklasser uit Luttelgeest.

Onderling

Snel terug naar Breda, naar NAC. Gedurende de achterliggende tien jaar speelde de club uit Brabant twee seizoenen in de eerste divisie.

In de overblijvende jaren won NAC van de acht ontmoetingen in Breda er drie, SC Heerenveen vier en eenmaal werd het gelijk. Het doelsaldo is precies in evenwicht: 12-12.

(Tekst Rob Kerkhoven)