Stabiliteitsproef toont vervormingen aan dak ijshockeyhal aan: ‘Vrijdag meer duidelijkheid omtrent haalbaarheid maatregelen’

HEERENVEEN - Uit de stabiliteitsproef die dinsdag aan het begin van de middag  is uitgevoerd bij de ijshockeyhal is gebleken dat aan de dakconstructie vervormingen bestaan.

Uit de stabiliteitsproef die dinsdag aan het begin van de middag  is uitgevoerd bij de ijshockeyhal is gebleken dat aan de dakconstructie vervormingen bestaan.

Constructeurs gaan donderdag en vrijdag beoordelen of het haalbaar is om op korte termijn met maatregelen te komen waardoor de ijshockeyhal weer open kan. Vrijdag wordt in de loop van de dag duidelijkheid gegeven over de haalbaarheid van de maatregelen die de constructeurs dan beoordeeld hebben.  

Er al meldde de gemeente Heerenveen dat er drie mogelijkheden zijn. De eerste is als de constructie niet stabiel is, het lang kan duren voordat de hal wordt geopend. De tweede is dat er een kleine aanpassing noodzakelijk zou blijken te zijn en het dan minder lang zou duren voordat de ijshockeyhal weer open zou kunnen. Ten derde zou kunnen blijken dat er niets aan de hand is en de ijshockeyhal meteen weer open kon.

Test

Bij de proef van dinsdag is de trekkracht op de gevel en de dakconstructie voorzichtig opgevoerd. Door het opvoeren van de druk op de gevel en de constructie zijn extreme situaties als zware storm, rukwinden of sneeuwval gesimuleerd.

Burgemeester Van der Zwan zegt in een reactie dat hij het liefst had dat hij alle betrokkenen zou kunnen verteld dat de metingen iets zouden hebben aangetoond dat heel vlot opgelost kon worden. 

,,Jammer genoeg kan ik dat op dit moment niet. De enige boodschap die we nu kunnen geven is dat het op dit moment niet veilig is om de hal te gebruiken.”