FOTO’S | IJshockeyhal per 1 februari 2019 weer open, gemeente Heerenveen schiet kosten van ‘enkele tonnen’ voor

HEERENVEEN - De ijshockeyhal bij Thialf gaat 1 februari weer open. Om dat mogelijk te maken gaat Van Wijnen uit Gorredijk nieuwe windverbanden aanbrengen.

De kosten van de maatregelen bedragen enkele tonnen. Dat geld wordt in eerste instantie voorgeschoten door de gemeente Heerenveen. Uit een feitenrelaas dat door de gemeente wordt opgesteld moet uiteindelijk blijken wie daadwerkelijk opdraait voor de kosten.

„Met de betrokken partijen is afgesproken dat we later gaan uitzoeken wie wat gaat betalen”, sprak burgemeester Van der Zwan vandaag op een persconferentie in Thialf. Daarbij waren ook Thialf-directeur Marc Winters en senior adviseur Geert van Oost van ABT Wassenaar seismisch advies BV aanwezig.

‘Conclusies terecht’

Van Oost liet weten dat de eerdere conclusies van het ingenieurs- en adviesbureau de Antea Group omtrent de veiligheid van de ijshockeyhal terecht waren.

Het was het hoofd beheer van Thialf dat in 2016 zag dat het pand bewoog bij harde wind. Daarvan is toen melding gedaan bij de toenmalige directie. De nieuwe Thialf-directeur Marc Winters hoorde dat pas na zijn aanstelling.

Daarop is na de zomer een traject gestart met de Antea Group. De conclusies van de Antea Group zijn vervolgens gedeeld met de gemeente. Daarop werd op 6 december de ijshockeyhal direct voor onbepaalde tijd gesloten door burgemeester Van der Zwan.

Alarmerend

,,Hun rapport was tamelijk alarmerend. Wij zijn gevraagd voor een second opinion en concludeerden dat het rapport juist was. Er waren geen zichtbare maatregelen aanwezig om de stabiliteit te zekeren. De conclusie is dan ook om de bestaande verbdiningen te verwijderen en eigen stabiliteitsmaatregelen te nemen”, zegt Van Oost. Volgens hem onderstreept de stabiliteitsproef van afgelopen dinsdag het rapport nogmaals. Daarbij kwamen vervormingen van het dak aan de oppervlakte.

De maatregelen die Van Wijnen - zij zijn zijn gevraagd omdat ze vanaf het begin af aan in de technische commissie zaten - gaat nemen bestaat uit het aanbrengen van windverbanden aan de beide uiteinden van het dak. Als er vervolgens harde wind is of zich andere extreme weersomstandighen voordoen, moet dat de stabiliteit van het pand waarborgen.

Van Oost: ,,Dergelijke maatregelen ontbreken in de huidige constructie. Bij de bouw in 1966 is er hout aangebracht. Dat was waarschijnlijk als montagemiddel, maar dat is speculeren. Wel was het vroeger heel gebruikelijk om daken stabiel te meken met hout. Om een ander voor 1 februari gereed te krijgen, wordt het een recordproject. Het betekent ook dat mensen hun kerstvakantie eraan op moeten offeren. De nieuwe windverbanden moeten ervoor zorgen dat de ijshockeyhal voor de komende vijftien jaar weer geschikt is voor gebruik.”

‘UNIS Flyers ondersteunen’

Van der Zwan betreurde het dat tot februari duurt voordat de UNIS Flyers weer in de ijshockeyhal kunnen. Wel gaf hij aan blij te zijn dat er duidelijk is. „Na deze persconferentie gaan we met de UNIS Flyers overleggen hoe wij hen als gemeente kunnen helpen.”

Henk Hoekstra, voorzitter van de UNIS Flyers, zegt blij te zijn dat er een stip op de horizon is voor wat betreft het openstellen van de ijshockeyhal.

„Het had ook geen twee of drie maanden meer moeten duren. Want dan was het gedaan met de club. Er is niet alleen sprake van veel minder recettes. Ook hebben we kosten doordat we moeten uitwijken naar de Elfstedenhal in Leeuwarden. Ik heb er slapeloze nachten van gehad. Hopelijk zijn die nu voorbij.”

Nieuwe hal

De allerbeste oplossing voor de lange termijn zou volgens Hoekstra, die met de UNIS Flyers huurder is van de ijshockeyhal, een nieuwe hal zijn.

„Het zou niet onverstandig van de gemeente Heerenveen zijn om om hier vanwege de toekomst van ijshockey in Heerenveen over na te denken.”

Stichting Jeugd IJshockey

Ook voorzitter Lenneart Scheenstra van de Stichting Jeugd IJshockey, die rum 330 leden telt, zegt blij te zijn dat er duidelijkheid is.

Uitwijken naar de Elfstedenhal betekent niet alleen maar één keer in palats van driemaal per week trainen. Ook delen we het ijs met een andere club. De trainingen zijn dus minder vaak en minder intenstief. Dat de jeugdleden van 8 tot 10 jaar en de ijshockeyschool opde binnenbaan van de vierhonderdmeterbaan van Thialf terechtkunnen, is dus maar een beperkte oplossing.”

Daarnaast moeten volgens Scheenstra teams straks mogelijk meerdere wedstrijden op een dag spelen om de competitie tijdig te kunnen afronden.

„We hebben al voorgesteld om een externe ijsvloer naast de ijshockeyhal te plaatsen met daaroverheen wellicht ook een tent. Daar wordt nu naar gekeken. Ik verwacht daar in de kerstvakantie meer over te horen.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)