‘Opbrengst zwemactie voor ALS overtreft alle verwachtingen’

HEERENVEEN - De tweede editie van de kerstzwemestafette van zwemvereniging HZ&PC Heerenveen die zaterdag plaatsvond in Sportstad Heerenveen heeft tot nu toe 24.000 euro opgeleverd voor ALS Nederland. Dat bedrag kan verder oplopen, omdat de actie nog doorloopt tot maandag 31 december.

De tweede editie van de kerstzwemestafette van zwemvereniging HZ&PC Heerenveen die zaterdag plaatsvond in Sportstad Heerenveen heeft tot nu toe 24.000 euro opgeleverd voor ALS Nederland. Dat bedrag kan verder oplopen, omdat de actie nog doorloopt tot maandag 31 december.

Na de eerste editie besloot HZ&PC dit jaar een goed doel te koppelen aan het evenement. Gehoopt werd ongeveer 3.500 euro op te halen. Dat werd een veelvoud van dat bedrag.

Omdat de sponsor van de zwemestafette, Light4U uit Joure, al actief voor mensen met de spierziekte ALS werd er voor gekozen om geld op te halen voor mensen met deze spierziekte. De actie is vervolgens gezamenlijk opgezet door HZ&PC, Light4U en ALS Nederland.

Drijfpakken

Ook Bauke de Haan van ALS Friesland, Marlies van Eunen van de Stichting ALS en ALS-patiënt Aad Ottervangen waren aanwezig. Laatstgenoemde heeft ervaring met drijfpakken voor mensen met ALS. Een deel van de opbrengst wordt daaraan besteed.

,,Voorafgaand aan de actie gingen kinderen heel enthousiast aan de slag met onder andere flessenacties. Daarnaast hebben bedrijven de deelnemende teams gesponsord. Er zijn dus veel mensen in beweging gekomen voor ALS. Zij hebben niet alleen geld bij elkaar gezwommen voor ALS, maar hebben de spierziekte ook onder de aandacht gebracht bij de jeugd, stimuleren om te gaan tot sporten en geven een boost aan de zwemclub”, zegt Jantien Homsma, die vanuit Light4U bij de actie was betrokken.

Ingezonden verslag

De organisatie stuurde zelf ook een verslag in. Hieronder de tekst.

Zaterdag 22 december 2018 was de dag waar we lang met elkaar naar toe geleefd hebben. Op die dag vond de 2e editie van de Estafette KerstSwim plaats in Sportstad Heerenveen. Vorig jaar was al een succes maar dit jaar is het succes nog groter. Wij hebben als HZ&PC Heerenveen namelijk een samenwerking gevonden met Light4U uit Joure. Light4U heeft zich aan dit evenement verbonden. Light4U heeft zich eerder actief ingezet voor ALS. Dit jaar hebben we dit samen opgepakt. We hebben gekozen voor een estafette wedstrijd. Het eerste deel van de wedstrijd was het "normale" estafette programma. Het tweede deel van de wedstrijd was de speciale ALS Estafette500. Dit is een 10*50 m estafette. Die 500 is niet voor niets gekozen: jaarlijks sterven er 500 ALS patienten. Jaarlijks komen er ook 500 ALS patienten bij.

Samen als team presteren is toch het mooiste wat er is. Samen als zwemteam. Samen als HZ&PC Heerenveen met Light4U en samen tegen ALS. Juist in de periode zo voor kerst is het prachtig om samen iets goeds te doen voor een ander.

Wij vinden het zo vanzelfsprekend om te kunnen zwemmen. Voor ALS-patiënten is dit niet vanzelfspreken. Zo kwamen we op het idee om 2 speciale zwempakken aan te schaffen van het sponsorgeld dat we op zouden halen. Met zo'n pak kan een ALS patient ook zwemmen. Ons doel was oorsponkelijk EUR 3.500,-.op te halen om 2 speciale zwempakken te kunnen aanschaffen. Het is echt een mega succes, want we zitten nu al op meer dan EUR 24.000,- We kunnen dus naast de aanschaf van 2 speciale zwempakken ook echt bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek door dit fantastiche bedrag aan donaties.

'Geweldig om inzet te zien'

Het is geweldig om te zien hoe onze zwemmers, zwemmers van andere verenigingen en alle deelnemers zich hebben ingezet om donaties binnen te halen. Zelf het voetbal team van VV Heerenveen met het team StoneAge VV Heerenveen JO15-1 heeft meegedaan. Fantastisch. Light4U heeft zelf ook meegedaan met een zwemteam en de vrijwilligers van HZ&PC stonden ook aan de start. Zo zijn er nog een aantal teams die meededen, maar in feite geen echt getrainde zwemmers zijn. Gewoon op karakter meedoen, fantastisch. Het was bovendien een erg leuke wedstijd om naar te kijken. De teams konden namelijk zelf ook prijzen winnen. Ze streden om 3 prijzen: het snelste team, het team dat het meeste sponsorgeld heeft opgehaald, en het team dat zich het meest creatief presenteert en zwemt.

Avena uit Joure met het FOOX team was oppermachtig als het gaat over het binnenhalen van sponsorgelden. Direct na de start schoten ze door naar de nummer 1 plaats. Geen ander team kon hen meer verslaan van deze koppositie met EUR 3.550,- aan binnengehaalde donaties. Fantastisch. Echt teamwork van Avena Joure met het FOOX team.

Meest creatieve team

Het ABN AMRO zwemspetter team werd verkozen tot meest creatieve team. De dames gingen op een zeer creatieve manier door het water. Rendieren die een kerstvrouwtje met bel in een rubberbootje door het water sleepte. Het was een prachtig gezicht. Ook deze dames haalden een prachtig bedrag van EUR 2.244,- op aan donaties.

En tot slot werden de master met het Life Time Swimteamvan HZ&PC Heerenveen verkozen tot snelste team. Dit bewijst maar weer dat zwemmen echt een sport is voor iedereen en alle leeftijden.

De grootste prijs mochten wij einde van de avond overhandigen aan Stichting ALS; 2 speciale drijfpakken en een cheque ter waarde van EUR 24.000,- De check werd overhandigd aan Marlies van Eunen en Ineke Zaal van Stichting ALS en Koen Verwey, ambassadeur van ALS. Dit was een symbolische overhandiging. De donaties kunnen nog gedaan worden tot 31/12/2018. We hopen stiekem de EUR 25.000,- te gaan halen.

Bijzonder

Het meest bijzondere moment van dit event was het gesprek met Aad Ottevanger, ALS patient. Hij vertelde via zijn spraakcomputer wat dit event voor hem en alle ALS patienten betekent. Het was muisstil in het anders zo drukke zwembad. Zijn verhaal en aanwezigheid was indrukwekkend. Indrukwekkend ook wat we met elkaar hebben gerealiseerd.

Bijzonder veel dank aan iedereen: zwemmers, deelnemers, voetballers, vrijwilligers, organisatie, ALS, Light4U en alle sponsoren die dit event mede mogelijk hebben gemaakt.

Zelf doneren?

Doneren kan via kerstswimsparkledbylightyou.alsacties.nl/teams.