FOTO'S | Nationale titels voor De Jong, Smit en Nuis, Sven Kramer niet op de 10 kilometer

HEERENVEEN - Antoinette de Jong heeft in Thialf de nationale titel op de 3 kilometer gewonnen. Daarmee prolongeerde zij het kampioenschap op deze afstand.Op de tweede dag van het NK afstanden leek de schaatsster van Team Jumbo - Visma op een nieuw baanrecord af te stevenen, maar in de laatste ronde kon ze dat schema niet handhaven.

Antoinette de Jong kwam in een tijd van 4.00,64 over de finish en bleef daarmee Ireen Wüst net voor (4.01,29). Olympisch kampioene op deze afstand Carlijn Achtereekte werd derde.

500 meter vrouwen
Op de 500 meter bij de vrouwen ging de winst verrassend naar Janine Smit. Niet eerder won de Heerenveense een nationale afstandstitel.

Smit sprintte in een persoonlijk record van 38,22 naar de meet. Op het podium namen Letitia de Jong en Jutta Leerdam aan weerszijden van de 27-jarige schaatsster van het Gewest Fryslân plaats. Zij werden respectievelijk tweede in 38,31 en derde in 38,41.

Na afloop zocht Janine Smit haar vriend en mede-sprinter Jesper Hospes op langs de baan om met hem de blijdschap te delen.

1500 meter mannen
Het nationale kampioenschap op de 1500 meter viel ten prooi aan Kjeld Nuis. In de laatste bocht ging hij nog bijna onderuit, maar wist desondanks de winnende tijd van 1.44,02 op de klokken te zetten.

Patrick Roest kon zijn teamgenoot in het rechtstreekse duel niet bijbenen, hij werd tweede in een tijd van 1.44,20. Thomas Krol kreeg het brons omgehangen (1.44,74).

Kramer niet op 10 kilometer
Sven Kramer moest genoegen nemen met de vierde plaats op de 1500 meter. Deze klassering bracht bij Kramer twijfel of hij wel zou starten op de 10 kilometer.

Kramer staat voor zondag niet op de startlijst van de langste afstand, waarmee hij bij de WK afstanden in Inzell begin volgend jaar zijn wereldtitel ook niet kan verdedigen.