FOTO'S | Bergsma schrapt Kramer van recordbord, kopstoot voor Schouten

HEERENVEEN - Jorrit Bergsma is Nederlands kampioen op de 10 kilometer geworden en reed Sven Kramer eraf. Niet letterlijk, want Kramer kwam niet aan de start.Bergsma schrapte Sven Kramer’s baanrecord van het bord in Thialf. In zijn rit tegen Patrick Roest reed hij met 12.43,70 een nieuwe toptijd, voor Jorrit Bergsma zijn eerste baanrecord in Thialf. Roest kon het schema van de Team Easyjet schaatser niet bijbenen en kwam in 12.50,86 over de finish. Douwe de Vries reed naar het brons met 12.56,61.

Kopstoot
In de laatste wedstrijd van de zondag sprintte diezelfde De Vries naar het nationale kampioenschap op de massastart. Dit gebeurde in een bizarre finale met een valpartij. Bij die val waren onder andere Simon Schouten en Gary Hekman betrokken. Nadat de twee marathonschaatsers in de kussens waren beland, zochten de mannen elkaar op. Hekman gooide zijn bril in de richting van Schouten en gaf hem om zijn woorden kracht bij te zetten en kopstoot.

Volgens Gary Hekman ging Simon Schouten, nadat deze naar buiten was gewaaierd om teamgenoot Stroetinga ruimte te geven, net zolang terug totdat hij hem raakte. Het verhaal van Simon Schouten was het tegendeel, hij gaf te kennen dat Gary Hekman zichzelf onderuit haalde. Dit werd door de jury na het bekijken van de beelden bevestigd. Even daarvoor was Simon’s zus Irene Schouten voor de zesde keer Nederlands kampioen massastart geworden.

1000 meter
Op de 1000 meter bij de vrouwen werd Ireen Wüst pakte Ireen Wüst voor de derde keer de nationale titel op deze afstand. De schaatsster van TalentNED deed dat in een tijd van 1.14,86 en bleef daarmee Antoinette de Jong en Jutta Leerdam voor. Bij de mannen was het op de 1000 meter Kjeld Nuis (1.08,16) die voor de vijfde keer Nederlands kampioen werd. Thomas Krol snelde naar het zilver en liet daarmee Kai Verbij achter zich.


5 kilometer
Esmee Visser reed een ereronde met de nationale driekleur om de schouders door Thiaij won de 5 kilometer met een tijd van 6.49,49. Lang bleef ze met rondjes 32 onder het baanrecord van de Tsjechische Martina Sablikova, maar wist dat uiteindelijk niet  vol te houden. Haar eindtijd is de tweede tijd ooit in Heerenveen gereden. Carien Kleibeuker werd tweede in het klassement, gevolgd door Carlijn Achtereekte.