Kaatsvereniging De Pompeblêdden trots op inzet vrijwilligers: ‘Zonder hen kunnen wij niet bestaan’

HEERENVEEN - Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2018 staat deze week kaatsvereniging De Pompeblêdden uit Heerenveen centraal.

De geïnterviewden betreft het bestuur van De Pompeblêdden. Dat bestaat uit: Sjoerd Nauta, Bertina de Vries, Jan Bruinsma, René Leenstra en Jappie Dijkstra.

De Pompeblêdden bestaat enkel uit vrijwilligers. De kaatsvereniging zelf is opgericht in 1952. In november 2015 begon de club, die haar wedstrijden speelt aan de Binnenweg 3d, met de plannen en voorbereidingen voor een nieuw clubgebouw. Sinds de zomer van 2018 wordt gekaatst op het nieuwe kaatsveld met daarbij het nieuwe clubgebouw.

Waaruit bestaat jullie werk als vrijwilligers?

Binnen de kaatsverenging doet elk lid wel hand-en-spandiensten. Zo zijn er: leden die zorgen voor de schoonmaak van het gebouw, is er een materialencommissie, leden die kantinediensten draaien, terrein dat onderhouden wordt, zijn er clubscheidsrechters, is er een wedstrijdcommissie en een bestuur en geven leden clinics aan scholen en bedrijven.

Daarnaast is de bouw van ons nieuwe clubgebouw voor vijfenzeventig procent gerealiseerd door leden en oud leden van de kaatsvereniging. Voor vijfentwintig procent is het clubgebouw gebouwd door een bouwbedrijf. Voor de realisatie van het clubgebouw is er destijds een bouwcommissie in het leven geroepen deze ploeg van vrijwilligers hield zich bezig met bijna alles wat er bij een verbouwing komt kijken.

Hoeveel uren per week zijn jullie hiermee bezig?

De een zet zich elke dag vrijwillig in en de ander een keer per maand. Iedereen zet zich op zijn of haar eigen manier in voor de vereniging. En daar zijn we ontzettend blij mee. Want tenslotte doe je het met zijn allen en willen we allemaal dat de vereniging behouden blijft.

Wat is jullie motivatie om vrijwilligerswerk te doen?

De kaatssport willen we graag beoefenen en we willen dat het in Heerenveen behouden blijft. Dus daar zetten we ons ook allemaal voor in. Ook onder de oud-leden leeft dit, die hebben zich veel ingezet tijdens de bouw van het nieuwe clubhuis. De kaatsvereniging kan zonder vrijwilligers niet bestaan.

Wat is jullie beste herinnering aan het vrijwilligerswerk?

De nazit na een wedstrijd is altijd erg gezellig. Maar ook de realisatie van het clubgebouw is een mooie herinnering. We zijn enorm trots dat we dit met zijn allen voor elkaar hebben gekregen. Een keer per jaar organiseren we een groot kaatstoernooi voor de masters en oud-masters van de kaatsbond KNKB. Dat is een prachtig sportevenement.

Kunnen jullie in twee zinnen vertellen waarom mensen bij jullie vereniging vrijwilligerswerk zouden moeten doen?

Kaatsen heeft veel voordelen, het is een goedkope sport en je hoeft niet een topatleet te zijn om te kunnen kaatsen. Ook is kaatsen een hele sociale sport, je ontmoet veel nieuwe mensen omdat je vooraf niet weet tegen en met wie je speelt. We hopen dat er mensen zijn die zich aanmelden als nieuw lid.

Wat zouden jullie kwijt willen aan mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen?

Vrijwilligerswerk is leuk en dankbaar om te doen, je krijgt er veel voor terug. Maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling en sociale contacten is het goed.

Met welke ‘bekende’ Nederlander zouden jullie weleens vrijwilligerswerk willen doen en Waarom?

Met Ús Epke Zonderland. Epke is het gezicht van Sportstad Heerenveen. Hij is een doorzetter, zowel in zijn sport, studie, als professionele carrière. We zouden het leuk vinden als hij komt helpen bij de training van de jeugd. Voor de jeugd is hij een boegbeeld in doorzettingsvermogen en kan hij ze positief stimuleren om te bereiken wat je graag zou willen bereiken.

Zie ook www.pompebledden.nl.

(Tekst Caleidoscoop)