Regenboogvlag wappert bij kerken in Heerenveen

HEERENVEEN - Daar hang hij, hoog in de lucht naast het gebouw van Protestantse kerkgemeente Trinitas. Zes felgekleurde banen, wapperend in de wind.

Woensdagmiddag werd de regenboogvlag, symbool voor homo-emancipatie, in de mast gehesen. ‘Iedereen is hier welkom’, is de boodschap.

,,Maandagavond kwam de kerkenraad bijeen in Trinitas”, vertelt dominee Anne-Meta Kobes Gerritsen. ,,Iedereen zat met hetzelfde onderwerp in zijn hoofd: de onlangs in het Nederlands vertaalde Nashville-verklaring, waarin orthodox protestantse predikanten homoseksualiteit en transgenders op felle wijze afwijzen. Onder meer SGP-voorman Kees van Staaij zette zijn naam eronder.”

Ook vijfentwintig predikanten van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) ondertekenden de verklaring. Hoewel dat er relatief weinig zijn (de PKN heeft ruim 1900 predikanten in dienst), zat het de kerkenraadsleden niet lekker. De kerk is open voor iedereen, vinden zij, daar mag geen misverstand over bestaan.

Ze bestelden meteen een grote regenboogvlag. De grootste, van drie meter. Woensdagmiddag hees Eline Gerrits, kerklid en net zeven maanden uit de kast, de vlag omhoog.

‘Dit is belangrijk’

,,Ik vind dit echt belangrijk”, zegt Kobes Gerritsen. Net als de andere kerkenraadsleden was ze geschrokken van de Nashville-verklaring. ,,Hoe kan dit? Hoe kun je dit nou ondertekenen?”

Het staat volgens haar haaks op waar het geloof om draait. ,,God is liefde, dat vind ik de kernboodschap van de Bijbel. Het is onze uitdaging om vanuit die liefde met elkaar om te gaan. Onverdraagzaamheid of oordelen hoort daar niet bij.”

Ook in de kerkdienst van zondag 13 januari wordt dat de boodschap. Er wordt gelezen uit 1 Korinthe 13. Na de dienst is er een sing-out (als in coming-out) waarin het koor Perspectief samen met de band liefdesliedjes ten gehore brengen.

Niet alleen bij Trinitas wappert de regenboogvlag. Ook op andere plaatsen in Heerenveen, zoals op het gemeentehuis, is de vlag gehesen.

Zie ook het filmpje waarin Eline Gerrits de vlag hijst.

(Tekst Lotte Wijbrands)