Het ideale scenario voor SC Heerenveen tegen Ajax

HEERENVEEN - SC Heerenveen speelt in korte tijd tweemaal tegen Ajax aan. Beide keren in de Johan Cruijff Arena. Eerst voor de competitie, vier dagen daarna voor de beker.

Het meest ideale scenario is dat Ajax zondag die eerste wedstrijd gemakkelijk en met ruime cijfers wint.

Pardon? Wat is dat voor verwerpelijk fatalisme? Ik zal het uitleggen. Kampioen wordt Heerenveen zeker niet en ook een plek in de play-offmatches die uitzicht bieden op een voorrondeplaats in de Europa League is uit zicht.

We mogen dit seizoen wellicht al blij zijn als Heerenveen voldoende afstand houdt van de degradatiezone. Ajax is met PSV volop in de race voor het kampioenschap en zal dus zondag voluit gaan.

Rust

Stel nu dat Ajax tegen Heerenveen vrij gemakkelijk op 4-0 of 5-1 komt. Die kans is niet denkbeeldig, denk maar aan de thuiswedstrijd eerder dit seizoen. Bovendien mist Heerenveen de geschorste Rienstra en Kobayashi.

In dat geval zou er wel eens een ideaal scenario kunnen ontstaan voor de bekerwedstrijd meteen erna. Misschien komt Ajax-coach Ten Hag dan in de aanloop naar de bekerpartij op het idee om Ziyech, De Jong en De Ligt rust te gunnen. Het seizoen is immers nog lang en zwaar.

Binnenkort wacht de Champions League weer en al op 27 januari. Drie dagen na de bekerwedstrijd tegen Heerenveen doemt Feyenoord op. Altijd lastig in een tot op het bot vijandige Kuip.

Misschien krijgen ook Tadic en Tagliafico wel een dagje vrij. Met een veredeld B-team krijgen we dat zwakke Heerenveen immers ook wel op de knieën, zal de trainersstaf van Ajax allicht denken. Kijk, dan zou dat ideale scenario werkelijkheid kunnen worden. Bovendien is bekerwinst de kortste weg naar Europees voetbal.

Transfers

Tijdens de nog geopende transferwindow ruilde Ajax de ene centrale verdediger in voor de andere: Wöber ging voor 10,5 miljoen naar Sevilla, de Argentijn Magellan kwam voor 9 miljoen van Boca Juniors.

Wordt Ajax dus financieel beter van, maar ook sportief, vermoed ik. Neres flirt à raison van 43 miljoen met Guangzhou Evergrande, maar lijkt te blijven.

De grote jongens blijven vooralsnog ook, maar het loket is nog tot eind januari geopend. Bij Heerenveen was het tot dusver betrekkelijk rustig. Thorsby vertrekt weliswaar naar Sampdoria, maar pas in de zomer. Schaars is terug van een beenbreuk.

Als ik Olde Riekerink was, zou ik hem zondag pas na 70 minuten laten invallen en dan donderdag van acquit af, met het oog dat ideale scenario.

(Tekst Rob Kerkhoven)