‘Deze vrijheid, blijheid en onderlinge gelijkheid gun je toch iedereen?’

HEERENVEEN/JOURE - Oud-Heerenvener Harmen Jurjen Pordon stuurde een verslag toe van het naturistenzwemmen dat recent plaatsvond bij Swimfun in Joure.

Op 3 februari van 19.00 tot 20.30 uur kan er weer naakt worden gezwommen bij het zwembad.

Hieronder de tekst van Harmen Jurjen Pordon.

Yes Yes Yes. Het nieuwe jaar is slechts 13 dagen oud en Santana en ik hebben ons eerste blote uitje alweer achter de rug.

Samen met een hele goede vriend, die ook mee was naar het Tikibad en met m’n vader ( die mij gevraagd had of ie mee mocht, omdat ie het eens mee wilde maken ), zijn wij vanavond bij de 2e testavond van het blootzwemmen in Joure geweest. En wat een succes was dit.

Zoals je leest was het al de 2e avond in Joure. We konden helaas niet bij de eerste avond aanwezig zijn, omdat die op 16 december was en wij toen in het Tikibad waren.

Zou het naturistenzwemmen in Joure echt een succes blijven en een vaste plek in de agenda krijgen, dan word er qua planning veel beter naar zulke datums gekeken. Niet vanwege het Tikibad, dat is immers maar 1x per jaar, maar meer vanwege het naturistenzwemmen bij Tropiqua Veendam.

Maar ook al was de eerste avond op dezelfde dag als het Tikibad, de organisatie wist het toch voor elkaar te krijgen dat er toen ruim 82 bezoekers waren. Absoluut niet slecht voor een eerste testavond.

De verwachtingen waren dus hoog voor vanavond, want ja er was nu immers geen ander evenement en er waren al 82 mensen geweest, dus er word sowieso over gepraat. Dit moest te zien zijn in de bezoekersaantallen vertelde Maikel mij vorig weekend op Vlieland. En man, wat had je gelijk kerel.

Deze 2e avond had, schrik niet mensen, 162 (...) bezoekers. Wat een prestatie. En dat 162 mensen heel veel is, dat bleek al in de hal bij de kassa’s. De draaipoortjes werkten niet, dus er was een kleine ophoping omdat we niet naar binnen konden.

En met kleine ophoping bedoel ik ook echt ieniemienie klein hoor, want het is best een flinke hal. Ik bedoel meer dat je zo een flink overzicht had van hoeveel mensen er op af gekomen waren.

En ondanks de kleine vertraging bleef iedereen vrolijk, beleefd, geduldig en vooral gezellig. Al redelijk snel kwam er iemand van Swimfun naar voren, zodat we met z’n allen via de personeelsdoorgang naar binnen konden en dus richting de kleedkamers.

En zoals naturisten gewend zijn liep iedereen standaard naar de grote gezamenlijke kleedkamers en zaten we dus niet zoals mensen met zwemkleding moeilijk te doen in een klein rothokje. Wat is het toch heerlijk om onbeschaamd naturist te zijn.

Hoewel ik als kind een hoop in Joure heb gezwommen ( het heette toen nog de stienen flier, de stenen vloer in het fries ), was ik toch al minstens 20 jaar hier nooit meer geweest.

En ik moet zeggen, het is aardig met z’n tijd meegegaan. Het is echt een gigantisch pand, waar ook nog andere sport mogelijkheden zitten, met een hele mooie, soort jungle achtige inrichting.

In de ontvangsthal hebben ze zelfs een vijvertje met waterschildpadjes. Superlief om te zien. Nadat we vanuit de kleedkamer richting het zwembad liepen kwam er ondanks deze nieuwe uitstraling toch een hoop herkenning naar boven.

De gele glijbaan, het grote golfslagbad en het bubbelbad waren er toen ook al. Onveranderd. Alles er omheen was nieuw voor me.

Er was een glijbaan met zitbanden die ik nog niet kende. Echt een hele leuke, maar wel pikdonkere glijbaan. Moet je van houden denk ik haha. Ernaast ligt nog een wildwaterbaan, die net als de eerste zwemavond gesloten was.

Wat ik van de organisatie begreep zal die hoogstwaarschijnlijk de derde avond wel open zijn. En dat is niet het enige goede nieuws. Want degenen die aanwezig waren en goed op de agenda hebben gekeken die daar aan de muur hangt, hebben ze ook blootzwemavonden toegevoegd op 3 en 31 maart. Het wordt dus sowieso verlengd.

Maar dat Swimfun blij is met ons als naturisten merk je eigenlijk al vanaf het warme welkom bij de kassa. En vanaf daar word je door het gehele personeel supervriendelijk behandeld.

De badmeesters en badjuffen zijn goed verdeeld over het zwembad, zodat elke penibele situatie ingedekt is, het restaurant is open, dus een lekker bakje koffie of een frietje, wat naar mijn mening toch echt bij zwemmen hoort ( ja daar zijn ze weer, die jeugdherinneringen ), is allemaal mogelijk.

En wat betreft jeugdherinneringen… er worden ook nieuwe gemaakt, want ook vanavond waren er weer gezinnen aanwezig. Super om te zien dat er nog steeds kinderen zijn die het leuk vinden om dit met hun ouders en/of grootouders te doen. Dat geeft hoop voor de toekomst van het naturisme.

Tuurlijk probeer ik m’n steentje bij te dragen door het schrijven van deze blogs, het is toch de keuze van de lezers om er wel of niet wat mee te doen. Gelukkig sta ik hier niet alleen in.

Al met al kijken Santana en ik terug op een super geslaagde avond, ook al vonden we het water niet superwarm. Nu moet ik toegeven dat we daar aardig veeleisend in zijn hoor.

En we zijn Nederlanders he, dus je moet wel iets te klagen hebben haha. En voor degene die het zich afvraagt, m’n vader zei na afloop dat ie genoten heeft en sowieso vaker mee wil. Hartstikke leuk natuurlijk en ontzettend gegund. Want zeg nou eerlijk mensen, deze leefstijl, deze vrijheid, blijheid en onderlinge gelijkheid….

….Die gun je toch iedereen?