Buitenbeentje

Hoera, ik ben gevraagd om columns te schrijven voor de Heerenveense Courant. Ik voel mij erg trots en ik ben enthousiast aan de slag gegaan.

Al snel liep ik tegen de eerste vraag aan; wat wordt de titel van mijn column? Na enkele brainstormsessies kwam ik erachter dat dit best een lastige vraag is.

Ik wilde dat de titel zowel iets zei over mijzelf, als over Heerenveen. Ik moest opzoek naar wat Heerenveen en ik met elkaar gemeen hebben. Zo is de titel ‘Buitenbeentje’ ontstaan. Volgens het woordenboek is een buitenbeentje iemand die zich van de groep onderscheidt. Zo kunnen uiterlijk, denkbeelden of gedrag afwijken van de naaste omgeving. Dit zegt iets over mij, omdat mijn meningen meer dan eens haaks staan op de meningen van de meerderheid. In deze columns wil ik mijn gedachten als buitenbeentje met de lezer delen.

Nu hoor ik u denken; wat maakt Heerenveen dan een buitenbeentje? Heerenveen wordt omringd door steden en dorpen. Heerenveen kan zelf ook gemakkelijk als een stad gezien worden. Denk aan de Tjongerschans, Thialf, het Abe Lenstra Stadion en prachtige gebouwen, zoals het voormalige belastingkantoor waar nu ’t Gerecht in zit. Dit zijn voorzieningen die de meeste dorpen niet hebben.

Heerenveen heeft geen stadsrechten en staat officieel bekend als een plaats. Zo kan Heerenveen ook gezien worden als een buitenbeentje. Geen stad, geen dorp maar toch een heerlijke plaats om te wonen.

(Tekst Fimke Groenewoud)