FOTO’S | Werkzaamheden ijshockeyhal Thialf op schema voor heropening

HEERENVEEN - Sinds burgemeester Van der Zwan van de gemeente Heerenveen op 6 december de ijshockeyhal bij Thialf sloot omdat er getwijfeld werd aan de veiligheid van het gebouw voor spelers en toeschouwers, wachten de Heerenveense ijshockeyspelers en supporters vol ongeduld op het moment dat het stadion weer open gaat.

Sinds vorige week wordt hard gewerkt om de hal zo snel mogelijk weer geschikt te maken voor ijshockey. Ongeveer twintig man zijn elke dag bezig om de verstevigingen aan te brengen die nodig bleken om de hal weer veilig te maken voor spelers en publiek. Daarvoor moeten zo’n 180 op maat gemaakte stalen balken tussen de grote houten balken die het dak dragen worden geplaatst.

Bij binnenkomst blijkt de ijsvloer te zijn veranderd in een grote werkvloer die vol staat met materialen, hoogwerkers en andere apparatuur. Aan de noordkant valt de grote steiger op die is gemaakt om boven de tribunes te kunnen werken. Vlak onder het dak is daarop een houten werkvloer gemaakt waardoor het vrij gemakkelijk wordt de stalen balken aan te brengen.

Aan de zuidkant wordt eenzelfde steiger gemaakt om ook daar hetzelfde te kunnen doen. Deze of volgende week worden ook in het midden van het stadion steigers gebouwd, zodat daar kruisverbanden kunnen worden gemaakt boven de tribunes.

‘Begin februari weer open’

Volgens uitvoerder Dikkerboom verlopen de werkzaamheden volgens schema: ,,Op 2 februari staan de eerste jeugdwedstrijden alweer op het programma en een week later speelt het eerste weer thuis. We moeten dus op 1 februari wel klaar zijn.”

Via een aluminium steigertrap volgen we hem naar de houten werkvloer boven in het stadion. Hier kunnen we goed zien dat de eerste stalen balken al zijn bevestigd. Deze balken komen over de hele lengte van het stadion tussen de balken waardoor de stevigheid die verdween nadat bij de renovatie van 2004 het zware houten dak werd vervangen door een lichtmetalen dak terugkeert.

Dikkerboom: ,,Bij die renovatie is het duidelijk fout gegaan. Het is nu zaak om dat goed te herstellen zodat de hal weer veilig wordt.”

Teams

Het eerste team van UNIS Flyers speelt en traint sinds de sluiting van de ijshockeyhal in Leeuwarden. Dat betekent minder inkomsten, omdat de Leeuwarder ijshal in vergelijking met Thialf maar een klein aantal toeschouwers kan herbergen.

Voor de teams van de Stichting Jeugd IJshockey Heerenveen zijn de gevolgen nog ernstiger: het eerste divisieteam, de zes jeugdteams en de vier seniorenteams die uitkomen in de competities van de Nederlandse ijshockeybond moeten voor trainingen en wedstrijden uitwijken naar andere stadions.

Zo speelde het eerste divisie team zondag in Alkmaar een thuiswedstrijd tegen het team van Red Eagles Den Bosch en staan voor de komende twee weken ook nog thuiswedstrijden tegen Leeuwarden (in Leeuwarden) en Den Haag (in Alkmaar) op het programma. Voor Flyers U12 zijn al thuiswedstrijden geschrapt en worden de uitwedstrijden tegen de betreffende tegenstander dubbel geteld voor de ranglijst.

Uit de competitie

De spelers van een van de seniorenteams, Ugly Faces Heerenveen dat achtmaal de titel veroverde in de tweede divisie, besloten vorige week zelfs zich voor de rest van dit seizoen terug te trekken uit de competitie.

Daaruit blijkt dat de sluiting van de Heerenveense ijshockeyhal niet alleen gevolgen heeft voor de Heerenveense teams, maar ook voor de tegenstanders van die teams in de competitie.

(Tekst Geert van der Meulen/foto’s Albert van der Meulen)