Heerenveense industrieterreinen krijgen slimme camera’s

HEERENVEEN - De industrieterreinen Heerenveen-Noord, Heerenveen-Zuid en het IBF worden voorzien van slimme camera’s. Ook aan de Leeuwarderstraatweg komt een dergelijke camera te staan.

De camera’s komen op alle strategische plekken in de industriegebieden en moeten dieven afschrikken om hun slag te slaan. Bestaande camera’s zoals in Heerenveen-Noord en bij het IBF worden vervangen door de nieuwe modellen.

De camera’s worden aangelegd door VisiOn ISP en komen op zes meter hoge palen. Het bedrijf uit Waalwijk is eind november begonnen met de voorbereidingen.

Met de aanleg is een investering gemoeid van 350.000 euro. Dat geld wordt opgehoest door de belangenclub Ondernemers Kring Heerenveen (OKH). Ook de gemeente Heerenveen betaalt mee. Het geld komt uit de Waardering Onroerende Zaken (WOZ).

De beelden die de camera maakt worden verstuurd naar een digitaal platform. Ook bestaande camera’s van ondernemers zelf kunnen erop worden aangesloten.

Bij een verdachte situatie wordt meteen een signaal afgegeven. Dat wordt rechtstreeks verstuurd naar een tablet van een medewerker van beveiligingsbedrijf Trigion, die tussen 22.00 uur en 6.00 uur permanent in Heerenveen aanwezig is. Dat moet niet alleen zorgen voor een korte aanrijtijd, maar ook dat diefstal verhinderd kan worden en de pakkans toeneemt.

Zendmast

De beelden zelf worden via wifi verstuurd. Dat signaal komt van een zendmast die bovenop de afvalbult van Omrin in de Haskerveenpolder komt. Daarmee kan het platform op termijn eventueel ook worden uitgebreid naar dorpen in de directe omgeving van Heerenveen.

Voor wat betreft de nieuwe privacywet zegt OKH-voorzitter Wilko Jan Aardema dat dit is afgestemd met de gemeente Heerenveen en dat de camera’s voldoen aan alle eisen rondom privacy. ,,Daarbij wordt ook rekening gehouden met woonhuizen.”

Aardema: ,,Het contract met Trigion is tot stand gekomen na een aanbesteding. Trigion zelf geeft ondernemers korting op marktproducten. Daarnaast krijgen OKH-leden extra korting. Met de beveilingsaanpak in de hand kan bovendien ook aanspraak op korting worden gemaakt bij de verzekering.”

Glasvezel

Daarnaast wordt nagedacht over glasvezel op de industrieterreinen. De OKH heeft onder haar leden ondertussen een enquête gehouden. Dat heeft vooralsnog niet geleid tot concrete plannen.

Aardema: ,,Wij willen bovendien niet de basisinvestering doen voor netwerkaanbieders. We praten wel al lang met partijen. Glasvezel staat echter nog in de kinderschoenen. Wel is glasvezel een toekomstdroom en ook noodzakelijk. Het is namelijk een basisbehoefte voor een goed vestigingsklimaat voor ondernemers.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)