De Uitdaging: ‘Volksdansen uit oubollige sfeer’

HEERENVEEN - In de rubriek De Uitdaging portretten van mensen met een bijzonder verhaal en de uitdaging in hun leven. Deze keer Bea de Vries en Ingeborg Nyqvist van volksdansvereniging Táncház uit Heerenveen.

Dit jaar bestaat volksdansvereniging Táncház (Hongaarse woord voor danshuis) 40 jaar. Dat wordt 2 februari gevierd met een bal in De Koningshof in Heerenveen. Ingeborg Nyqvist en Bea de Vries zitten beiden in de jubileumcommissie van de vereniging. Ingeborg danst nu zo’n acht jaar bij Táncház, Bea sinds de oprichting ervan 40 jaar geleden. ,,Ik volgde destijds een cursus volksdansen. Daar ging je twintig lessen naartoe. Uit die cursus is de vereniging ontstaan. We dansten toen in de gymzaal van de pedagogische academie in Heerenveen. Op het hoogtepunt telde de vereniging tachtig leden”, zegt Bea.

Geheugen

Nu telt de vereniging 23 leden; 3 mannen en 20 vrouwen en wordt er gedanst in de gymzaal van de Van Maasdijkschool. ,,We dansen elke donderdagavond. Annemarie Gunther geeft les. Zij is vanaf het begin betrokken bij de vereniging, eerst gewoon als lid. Als wij een nieuwe dans aanleren, beginnen we met de passen. Dat wordt opgebouwd. Op een gegeven moment maak je variatie en worden de handen erbij genomen. Onze dansleidster vertelt ook waar de dans over gaat. Dat je niet een dans jolig doet, terwijl het de bedoeling is dat je ingetogen danst”, zegt Ingeborg. ,,Dansen is ook goed voor je geheugen, je voert namelijk tegelijkertijd meerdere handelingen uit en het is ook heel sociaal. Bij bepaalde dansen moet je elkaar echt in de ogen durven te kijken”, vult Bea aan.

Betrokken

,,Táncház is een supersociale groep. We zijn allemaal wat op gevorderde leeftijd en iedereen heeft inmiddels zijn eigen verhaal. Je voelt altijd die warmte van even een kaartje. Even een belletje. Die betrokkenheid. Het is een warme groep”, aldus Bea. Als er bij iemand een kleinkind op komst is, dan wordt dat ook altijd medegedeeld en is iedereen blij voor diegene. Ingeborg: ,,Het is helemaal niet zo dat we dagelijks bij elkaar op de koffie komen, maar je weet dat er tussen de ene en de andere donderdag aan je gedacht wordt. Toen ik voor het eerst bij Táncház een les kwam volgen, waren er nog twee belangstellenden. Aan het eind vroeg de dansleider hoe zij het vonden, maar ze vroeg het niet aan mij in eerste instantie. De anderen zeiden: ‘Er kwam nog een derde kijken’. ‘Dat is ook zo’, dacht ik. Maar op dat moment voelde het al alsof ik erbij hoorde. Dat is zo’n warm gevoel.”

Demonstratiegroep

In de beginjaren van Táncház was er ook een demonstratiegroep actief. Die is uiteindelijk gestopt omdat er geen nieuwe leiding voor de groep kon worden gevonden. Bea heeft daar hele leuke herinneringen aan. ,,Je maakte hele geinige dingen mee. We stonden een keer in Lemmer, op een podium boven het water en toen was iemand de muziek vergeten. En we hadden ook altijd een hele kledingkoffer mee. Ik stond dan de middag ervoor te strijken en te doen. Het moest allemaal keurig perfect. Ook traden we een keer op in een gevangenis, dat was heel apart en is mij altijd bijgebleven. Net als die keer dat we ergens in het noorden van Friesland dansten waar de parketvloer net gedaan was en zo verschrikkelijk glad was. Het was echt houden en keren om niet te vallen.”

Thema-avond

Naast de donderdagdansavonden organiseert de vereniging ook thema-avonden. Dan komen er vaak ook leden van andere volksdansverenigingen en worden er dansen gedanst van een bepaald thema. Dat kan zijn Amerikaans, Israëlisch, maar ook Russisch. Bea: ,,Dan kleden we de zaal mooi aan en verkleden we ons ook een beetje in het thema. Daar ben je dan helemaal vrij in, dat hoeft niet.” Ook heeft Táncház elk jaar haar ‘gezellig dagje uit’. Dan gaan de leden iets creatiefs samen doen; een wandeling met een boswachter of een high tea. ,,Dan leer je elkaar ook op een andere manier kennen”, aldus Ingeborg.

Internationale dansen

De vrouwen zien voor de vereniging meerdere uitdagingen: verjonging, meer leden en volksdansen uit de oubollige sfeer halen. ,,Dat laatste is nog het belangrijkste. Het oubollige eraf. Volksdansen is namelijk niet oubollig. Wij dansen internationale dansen: van Engels tot Balkan en ook Frans en Noors. Er komen ook nog steeds nieuwe dansen bij en we dansen ook op tempo”, vertelt Ingeborg.

Bal

Zaterdag 2 februari vindt er in De Koningshof in Heerenveen een bal plaats ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Táncház. ,,’s Middags beginnen we met een programma voor de leden. ’s Avonds hebben we ook andere verenigingen uitgenodigd en is er een bal. Dat bal is voor leden, oud-leden en belangstellenden”, licht Ingeborg toe. Iedereen mag in principe komen, maar je moet wel kunnen dansen. Muziek is er van orkest Op Streek. Aanmelden via info@tanchazheerenveen.nl wordt op prijs gesteld. Meer informatie is ook te vinden op www.tanchazheerenveen.nl.

Jezelf zijn

Volgens Bea zit volksdansen in je ziel. ,,Je bent er ooit mee in aanraking gekomen en toen heeft het je gegrepen. Dat blijft. Dat gaat nooit meer uit je.” ,,Voordat ik bij Táncház kwam, had ik jaren niet gedanst. Ik kwam de kleedkamer binnen, hoorde de muziek en dacht: ‘Mij krijgen ze niet meer weg’. Je bent allemaal verschillend, maar je hebt een gemeenschappelijke interesse: volksdans. En dan valt de rest gewoon weg. Bij Táncház heb ik ook altijd heel erg het gevoel dat ik mezelf mag zijn. Dat is denk ik een hele belangrijke kracht”, vult Ingeborg aan. ,,We accepteren elkaar zoals we zijn”, besluit Bea.

Mieke van Veen