De Schoolschrijver ook binnenkort actief in Heerenveen

HEERENVEEN - 47 bekende kinderboekenschrijvers gaan vanaf maandag als Schoolschrijver aan de slag op 50 basisscholen door heel Nederland. Ook in Heerenveen

Een Schoolschrijver verbindt zich een half schooljaar aan een school om het leesplezier en de schrijfvaardigheid van leerlingen te vergroten. Hun geheim voor meer taalsterke kinderen: de inzet van hun verbeeldingskracht, hun passie voor taal en hun schrijftalent.

Feestelijke start in alle regio’s

De negende editie van De Schoolschrijver begint in iedere regio traditiegetrouw met een feestelijke aftrap en een inhuldiging van de kinderboekenschrijver. De leerlingen en leerkrachten bereiden een ware beëdiging voor. Zo onthaalt OBS het Vogelnest in Heerenveen samen met presentator Raynaud Ritsma hun Schoolschrijver Tialda Hoogeveen op donderdag 24 januari en wordt zij officieel beëdigd door wethouder Jelle Zoetendal van Gemeente Heerenveen.

Het effect van De Schoolschrijver

Stichting De Schoolschrijver ontwikkelde dit halfjaarprogramma voor basisscholen met een hoog percentage leerlingen met een taalachterstand. Kinderen die met plezier lezen, vergroten hun taalgevoel. Ze hebben meer zelfvertrouwen en scoren hoger op de Cito-toets. Ze lopen minder kans om laaggeletterd te worden als ze volwassen zijn. Dat geeft ze meer kansen in de samenleving.

Het programma van De Schoolschrijver is bewezen effectief: het leidt tot meer leesmotivatie en een betere schrijfvaardigheid. Scholen beoordelen het met gemiddeld een 8,5. Stichting De Schoolschrijver bereikte vorig jaar 12.000 kinderen, dankzij de inzet van de kinderboekenauteurs en de intensieve samenwerking met leerkrachten, ouders, bibliotheekdiensten, provincies en gemeenten.

Dit traject is een initiatief en ontwikkelde methode van stichting De Schoolschrijver. De uitvoering is in samenwerking met Bibliotheekservice Fryslân en de bibliotheken in Fryslân .