Friesland College laat praktijk zien tijdens Open Dagen

HEERENVEEN - Neibertilla in Drachten, De Waadwente in Dokkum en Anna Schotanus in Heerenveen zijn belangrijke partners van de School voor Zorg, Service en Welzijn van het Friesland College. Voor het eerst laten drie instellingen tijdens open dagen van het Friesland College zien wat leren in zo’n praktijkroute inhoudt.

De open dagen zijn op vrijdag 25 januari van 14.00-21.00 uur en op zaterdag 26 januari van 09.30-13.00 uur.

In 2014 introduceerde het Friesland College de praktijkroutes. Opzet is dat studenten als aanstaande professionals snel aan de slag gaan, om voortdurend te ontdekken wat ze nog moeten leren en ook waaróm ze iets moeten leren.

Die praktijkroutes zijn - in de zorg en andere terreinen – uitgegroeid tot een landelijk voorbeeld, dat navolging krijgt. Terecht, zegt Fernand Bottema, Friesland College-student verpleegkunde op niveau 4. ,,Ik heb snel ontdekt dat ik veel beter leer door te doen, dan eerst een tijd in de schoolbanken te zitten. Stapje voor stapje breid ik mijn kennis en vaardigheden uit. Dat kan ik meteen weer toepassen. Zo blijf je groeien, en daar ben ik best trots op.” Via ervaringen bij Noorderbreedte, Coornhertstate en Leppehiem doet hij nu de praktijkroute op twee afdelingen in De Tjongerschans in Heerenveen.

Het praktijkgestuurd leren van het Friesland College draait om ervaren als basis van het leren. Dan is het mooi om dat leren al te laten starten in de open dagen van de school. ,,Mensen kunnen meteen een kijkje nemen bij bedrijven en organisaties waar ze in de praktijk gaan leren”, zegt Ida van Marion, directeur van de School voor ZSW.

Door het grote netwerk zijn in veel regio’s instellingen te vinden waar studenten kunnen starten in praktijkroute. In Neibertilla, De Waadwente en Anna Schotanus is te zien hoe zo’n praktijkroute werkt. Studenten en docenten geven uitleg, zorgen voor demonstraties en laten zien wat zij dagelijks doen.