Duoconcert in de RK Heilige Geestkerk Heerenveen

HEERENVEEN - Stichting Orgel Comité Heerenveen organiseert zondag 27 januari om 16.00 uur in de RK Heilige Geestkerk Heerenveen een duoconcert met Wytske Holtrop op cello en Eric van der Kolk op orgel.

Zij spelen dan onder andere een solosuite voor cello van Joh. Seb. Bach, het beroemde Adagio van Samuel Barber in een bewerking voor orgel en samen het bekende ‘Kol Nidrei’ van Max Bruch voor cello en orgel.

Wytske Holtrop speelt cello sinds haar zesde jaar. Vanaf haar twaalfde jaar volgde ze lessen in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Haar bachelor behaalde zij in 2016 met grote onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Jeroen Reuling.

Vanaf september 2016 studeerde zij aan het Haute École de Musique de Genève bij François Guye waar zij in 2018 haar master cum laude behaalde. Masterclasses volgde Wytske bij o.a. Natalia Gutman, Gary Hoffman, Wolfgang Emanuel Schmidt en Reinhard Latzko. Wytske was aanvoerder van de celli van het Jeugd Orkest Nederland en het Haydn Jeugd Strijkorkest. In 2016 deed zij de orkestacademie bij het Nationaal Orkest van België.

Wytske was meerdere malen prijswinnaar bij Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Ze won in 2012 de Prix du Musée Bonnat tijdens de Masterclasses van de Académie Ravel in Saint Jean de Luz. Wytske bespeelt een cello van Tanguy Fraval, Brussel, gebouwd in 2011.

Eric van der Kolk volgde op 5-jarige leeftijd zijn eerste muzieklessen. Hij studeerde verder bij onder andere Nico Verrips te Meppel en bij Jan Veninga te Leeuwarden. Op 19-jarige leeftijd vervolgde hij zijn studie orgel aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle onder leiding van Jaap Dragt en theorie bij Wim Brandse.

Daar haalde hij het solistendiploma (UM) met onderscheiding. Aansluitend studeerde hij te Londen bij de organist van de beroemde St.Paul's Cathedral, John Scott. Weer terug in Nederland studeerde hij bij de eveneens zeer bekende prof. dr. Ewald Kooiman te Amsterdam. Als solist was hij diverse malen te beluisteren voor de AVRO, NCRV, EO, BBC, RAI en de RTF.

Hij maakte verschillende solo-CD’s en van hem zijn ook diverse composities in druk verschenen. Hij was organist onder andere van de Grote Kerk te Rotterdam-Overschie, vervolgens dirigent-organist van de St. Franciscusparochie te Wolvega. Hij is momenteel werkzaam als organist en recitalist.

Iedereen is van harte welkom dit duoconcert te komen beluisteren. De entree is €8,-. Donateurs van stichting Orgel Comité Heerenveen betalen €6,- .